Обираємо і вирощуємо свиней удома

Кажуть, що найкраща риба — линина, а найсмачніше м’ясо — свинина. Нині в 2022 році в Україні поголів’я свиней складає близько 5,5 млн, при чому з них у сільськогосподарських підприємствах вирощують 3,6 млн голів, а в домашніх господарствах — 1,9 млн.

Господарі й господині в Україні з давніх-давен розводять сальних, м’ясних, беконних свиней. А хто про них дбає, той, повірте на слово, дещо й має.

Яких поросят варто купувати для власного господарства?

Велика біла порода

Ці свині скороспілі. У річному віці вже важать 180-220 кг. Кожна свиноматка за один опрос дає 12-14 поросят. Поросність триває 3 місяці, три тижні і три дні. За рік дає два такі опороси.

Українська степова порода

Це м’ясо-сальна і сальна, має велику продуктивність. Більше поширена на півдні України, адже краще пристосована до умов спекотного літа.

Миргородська порода

Сальна, створена на Полтавщині шляхом схрещування місцевих чорно-рябих свиней із беркширськими й іншими кнурами. Швидко набирає вагу. Дає найбільший забійний вихід продукції — 85%.

Через африканську чуму 2018 року порода зникла в Україні повністю, однак вчені Полтавського інституту свинарства й агропромислового виробництва вже наступного року почали відновлювати популяцію миргородських свиней, викуповуючи їх у людей свиней даного виду. Щоб переконатися, що це свині дійсно миргородської породи навіть проводити тест ДНК. 

Дюрок

Скороспіла порода американського походження, червонувата масть. За один опорос дає 9-10 поросят. Щоденний приріст на відгодівлі — 800-900 г. Потребує високобілкових якісних кормів.

Ландрас

Беконна порода, виведена в Данії. М’ясо дуже смачне.

Як серед базарних поросят обрати найкраще?

  1. Порося повинне бути зимового чи раннього весняного опоросу. Це для того, щоб його відгодовувати на найдешевших зелених кормах і в літньому хліві.

  2. Перевагу віддають довгеньким, з рівною спинкою й підтягнутим животом тваринам.

  3. Ніжна рожева шкіра, рідка блискуча щетина — чудовий показник здорового поросяти.

  4. Жвава, рухлива тварина, як правило, здорова.

  5. Якщо порося з апетитом, швидко поїдає корми, то не сумнівайтеся — матимете і сало, і м’ясо.

Ось так ми з вами вибрали, купили й привезли порося (а краще двох, бо вкупі вони швидше ростуть) і шукаємо, де його прилаштувати.

Як і де утримувати свиней?

Улітку порося можна тримати під навісом за легенькою дерев’яною огорожею.Там повинна бути годівниця об’ємом до 2 відер. Вона може бути металева або дерев’яна, але щоб не пропускала воду. Стінку огорожі роблять із гладеньких, щільних дощок заввишки 1-1,2 м. До огорожі прилаштовують невелику хвіртку. Підлогу краще покрити щільними дощаними щитами.

Узимку свиней тримають у свинарниках. Це капітальні будівлі. Висота їх не менше як 2 м. Площа підлоги (найкраще дерев’яна) на одну свиноматку повинна бути не менше ніж 5 кв. м, а для молодняка на відгодівлі — 3-4 кв. м. Тут свиней утримують у станках. Частину станка відводять під лігво, розділяючи його дерев’яним брусом, щоб підстилка не розтягувалась і не забруднювалась гноєм. У передній частині станка встановлюють годівницю.

Годівля свиней

Свиням потрібна висококалорійна дієта з низьким вмістом клітковини та високим вмістом білка. Щоб вирощувати та підтримувати здорове поголів’я, прискорити набір ваги та максимізувати розмноження, необхідно годувати їх правильною їжею з моменту відлучення від матері й до кінця.

Зазвичай свині їдять майже все — будь-які обрізки або залишки їжі, хліб, зернові культури, овочі та фрукти. Однак темпи їхнього росту краще контролюються, якщо тварин годують спеціальним кормом. Саме тому готові премікси для свиней та поросят за низькою ціною користуються такою високою популярністю.

Свиня з’їдає приблизно 4 % маси свого тіла в день і водночас вона потребує низки необхідних поживних речовин для задоволення своїх щоденних потреб, наприклад, води, вуглеводів, жирів, білків (+амінокислот), мінералів і вітамінів. Правильна годівля свиней забезпечить збільшення ваги приблизно на 600–700 г на день для поголів’я вагою до 50 кг. Після досягнення цієї відмітки, щоденний набір ваги буде збільшуватися до 800 г — 1 кг на добу.

Годують свиней улітку зеленими подрібненими кормами в суміші з концентратами. Зелені корми дають свіжоскошені.

Картоплю або лушпиння перед згодовуванням слід проварювати. Тоді крохмаль краще засвоюється і тварина не отруїться токсичною речовиною — соланіном, який із водою зливається у відходи. Варену картоплю ретельно розминають і разом із концентратами й подрібненими кормами дають свиням.

Буряки, гарбузи, кабачки, моркву труть і дають сирими.

Свиноматці в день потрібно з кормом 40-50 г кухонної солі, 20-25 г крейди і 7-10 л води. Малим поросятам для апетиту підсмажують ячмінь. Дрібнотовчена цегла, крейда, деревне вугілля повинні завжди знаходитися в окремих дерев’яних годівничкахдля малих поросят.

У місячному віці кабанчиків каструють, у 2-місячному — відділяють від свиноматки. І от приблизно тоді везуть на базар, де ми, майбутні господарі, їх чекаємо з нетерпінням.

Якщо навесні придбаємо кабанчика вагою 10-15 кг, то десь на Різдво це буде кабан до 2 центнерів.

Оож, м’ясом, салом, беконом, грудинкою, корейкою, ковбасами ваша родина буде забезпечена. Також можна продати це і заробити.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.