На Чернігівщині створили притулок для свійських тварин

У селі Рябці, що на Чернігівщині, Марина Грицик разом зі своїм хлопцем тримає близько 10 коней, 2 корови, теля, козу, кролів, поні, собак та котів. Утримує дівчина всіх врятованих тварин від загибелі власним коштом. Постійно просити гроші у волонтерів вони не хочуть, тому вирішили заробляти самі. 

Про це стало відомо від Суспільного.

На Утримання притулку Марина Грицик витрачає чимало коштів, тому вирішила заробляти на потреби тварин. Понад рік тому Марина почала займатися виробництвом сирів. Готує для себе, іноді купують друзі та знайомі. Проте, навіть це не допомагає утримувати все господарство. 

Гроші, які заробляє на продажу сирів, дівчина витрачає на ліки, вітаміни та корм тваринам. У майбутньому Марина планує розширити виробництво й виготовляти сири на продаж.

«Якби у нас було менше всіх оцих врятованих тварин, можливо, ми до цього і не прийшли б, бо не треба було б такої кількості грошей. Тварини хочуть їсти завжди і ми шукаємо якісь варіанти, як можна заробити»,  — каже дівчина.

Спочатку дівчина просто хотіла знайти компанію для свого коняки Перрі, аби тій не було сумно, але вийшло так, що почала рятувати коней з бійні. Звідти ж з’явився і Грант.

«Йому 4 роки, уже майже п'ять, виходить. Ми його забрали у віці 11 місяців і він був таким маленьким, крихітним лошатком», — розповідає Марина.

За словами дівчини, забрати коней почали просити інші люди. Місця для всіх ставало замало. Тоді дитячі мрії про власну конюшню Марина із хлопцем почала втілювати в життя. В один момент коней у пари стало більше 20.

«Ми зрозуміли, що нам дуже важко, дуже складно все утримувати, все закуповувати, і краще ми дамо хороше життя для 5-6 коней, ніж ми будемо утримувати табун у 20 голів, яким ми нічого не зможемо ні вилікувати, ні забезпечити якісне годування», — додала Марина.

Пара взяла ще двох корів. Одна з двох Марини — це Золушка, яку забрали з ферми. Там тварина жила у поганих умовах, розповідає дівчина.

Крім коней та корів, у пари живуть коти, собаки, кролі, коза і поні — Ельза і Луна. Вони з’явилися у дівчини кілька місяців тому. Хоча з утриманням і лікуванням тварин часом доводиться важко, каже Марина, від них вона отримує найголовніше — любов.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.