Договір оренди землі найголовніший документ угоди — досвід

Між власником земельної ділянки та орендарем має бути укладений відповідний договір оренди землі. Зареєструвати документ необхідно відповідно до діючих на момент укладання законів. Адже наявність документу забезпечує захист прав землевласника, у разі недобросовісної діяльності орендаря, повідомляє Zemliak.com.

Ключовим моментом під час здачі в оренду земельної ділянки є документальна домовленість, що посвідчена нотаріусом. Адже домовленість на словах до діла часто не має відношення.

«Варто наполягати на зазначені конкретної суми виплати, а не відсотковій ставці, адже не завжди зрозуміло, що від чого вираховують, а в сумі питання всі відпадають», — зазначають експерти.

По темі: Як правильно здати пай в оренду: практичні поради для власників землі.

Також необхідно звертати увагу не просто на суму, а щоб було зазначено, що ця сума буде до отримання, без вирахувань.

Коли між землевласником та орендарем постає питання про співпрацю, важливо не забувати про питання податків — від цього залежить скільки власник землі отримає орендної плати. Звернути увагу варто і на обов’язковий пункт про переглядання орендної плати в сторону збільшення.

Експерти також наголошують, якщо землевласник один раз отримав, наприклад, 12000 тис грн, то в наступні роки він не може отримувати менше тієї суми, це суперечить закону.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.