Фермер не платить оренду за землю: як отримати свої гроші

[Цей матеріал публікуємо на основі збірки «Успішні справи надання безоплатної правової допомоги: ЗЕМЕЛЬНІ КЕЙСИ» — зібрання вдалих прикладів надання безоплатної правової допомоги, що ілюструють ті чи інші випадки, коли люди отримали змогу захистити свої права за допомогою юристів системи надання БПД та адвокатів, що з нею співпрацюють. Тема — захист прав у сфері земельних відносин. 

Така збірка була презентована під час престуру «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин» здійснено Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України. ]

У листопаді 2019 року пані Тетяна звернулася до Токмацького бюро правової допомоги з проханням допомогти розірвати договір оренди земельної ділянки та стягнути з орендаря заборгованість з орендної плати.

У 2013 році пані Тетяна уклала договори оренди землі та фермерським господарством, відповідно до яких вона передала в оренду дві земельні ділянки загальною площею 14 га. Орендар не виконував свої зобов’язання, порушував строки оплати — спочатку виплачував частинами, а згодом взагалі перестав регулярно платити. Пані Тетяна не могла вільно розпоряджатися доходом від здачі землі в оренду.

«Законодавством України передбачено, що землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати орендну плату. Усталена судова практика Верховного Суду свідчить, що систематичне порушення договору оренди земельної ділянки щодо несплати орендної плати є вагомою підставою для розірвання такого договору», — пояснює фахівчиня Токмацького бюро правової допомоги Ірина Сердюк.

Земельний кодекс України гарантує і забезпечує фізичним і юридичним особам рівні умови і способи захисту права власності та права користування земельними ділянками. На момент звернення пані Тетяни до бюро фермер накопичив борг з орендної плати за два роки на загальну суму 11 тис. грн. Термін договорів оренди землі завершувався, і орендар всіляко уникав спілкування з жінкою.

Співробітниця Токмацького бюро правової допомоги Ірина Сердюк допомогла їй скласти та направити фермерському господарству лист-вимогу щодо сплати заборгованості за орендною платою та акт приймання-передачі землі.

Акт приймання-передачі орендар підписав, що засвідчило повернення відповідних земельних ділянок пані Тетяні та припинення договірних правовідносин. Проте борг орендар не виплатив та не надав ніяких гарантій щодо виплати грошових коштів в майбутньому.

Центр правової допомоги для захисту інтересів пані Тетяни призначив адвокатку Віту Майсак.

Готуючи позовну заяву, адвокатка додала в суму заборгованості з орендної плати розмір втрати від інфляції та три проценти річних за прострочення невиплаченої орендної плати.

Справді нормами Цивільного Кодексу передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлений договором або законом.

Рішенням Оріхівського районного суду Запорізької області позовну заяву пані Тетяни задоволено в повному обсязі та постановлено стягнути з фермерського господарства на її користь 12 тис. грн.

Завдяки роботі фахівців системи БПД пані Тетяна може вільно розпоряджатися доходом від здачі землі в оренду та укласти новий договір оренди.

Судова справа № 2/323/95/21.

Збірник Успішні справи надання безоплатної правової допомоги

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.