На Буковині зоозахисники намагаються врятувати 200 лебедів

На озеро у селі Чортория, що на Буковині, повернулися близько 200 лебедів, але після поглиблення дна водойми для птахів немає природної їжі. 

Про це повідомляє зоозахисник Микола Дичка, на особистій сторінці в фейсбук.

За словами зоозахисника, не слід було поглиблювати озеро аж до 1,5 м, адже лебеді не можуть дістати головами дна водойми. Окрім того, не треба було проводити ці роботи взимку. Бо тепер на дні немає жодних поживних речовин, зокрема, водоростей, які є необхідними в раціоні лебедів.

«Мало того, що озеро заглибили на 1,5 м, а так ще й нічого там на дні немає. Взагалі, як можна пізньою осінню рити котлован, якщо мова про птахів. Вся кормова база пішла в землю»,  — зауважує зоозахисник.

Натомість щодня приїжджають багато людей, щоби погодувати птахів. І це було би добре, якби не те, що вони пригощають лебедів хлібом та іншими хлібобулочними виробами, які протипоказані птахам.

«Один чоловік приніс мішок кукурудзи. Її не стало за 20 хв. Чув, що громада годує птахів і, за словами голови громади, щодня птахи отримують 150-200 кг зерна. Це 4-5 мішків»,  — каже зоозахісник. 

За словами Миколи Дички, варіантів є два. Не годувати — хай летять в інші місця, що малореально у нас, другий варіант — годувати зерном, морквою, аж до весни. Бо їжі там у воді і на березі немає. І контролювати якось все це — великими буквами написати: «Хлібом не годувати!» 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.