Батат росте краще на сонячній ділянці — досвід

Батат любить сонце, не витримує найменшого затінення. Добре росте на легких за гранулометричним складом грунтах. Щоб рослини благополучно вкоренилися, перший час їх потрібно регулярно поливати і не допускати сухості грунту.

Про це пише Zemliak.com.

«Для північних регіонів України більш придатні ранньостиглі сорти, для Лісостепу — ранньо- та середньостиглі сорти, в степових умовах можна отримати нормальний урожай і пізньостиглих сортів батату», — зазначили експерти.

При висадці батату в грунт температура повітря має становити 15-17°С. Розміщують його на високих грядах шириною 70-100 см. Перед посадкою грунт попередньо зволожують. Відстань між кущами в рядку 30-50 см. При посадці держака на надземній частині залишають 2 міжвузля, а в землю занурюють — 2 або 3. Таким чином держак виявляється в горизонтальному положенні по відношенню до землі. 

«Батат добре реагує на внесення мінеральних та органічних добрив. Рекомендується під оранку використовувати 20-З0 т/га гною і фосфорні (Р60) та калійні (К80-90) добрива. У співвідношенні макроелементів має переважати калій. Азотні добрива (N40-60) вносять навесні перед садінням», — додали досвідні городники. 

Бульби батату споживають сирими, запеченими, смаженими, вареними та консервованими, переробляють на крохмаль, патоку та інше. Стебла і відходи бульб згодовують худобі.

Батат є досить універсальним продуктом: здатен замінити або доповнити картоплю у гарячих рідких стравах (включно з борщем), дерунах, у стравах типу «риба (м'ясо/птиця) з овочами». З нього можна робити салати, пюре, каші (спосіб приготування аналогічний до гарбузової), пюре є гарною начинкою у вареники, може додаватися у лазанью, голубці, вінегрет тощо.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.