На Закарпатті виготовляють сир на джерельній воді

У Нижньому Селищі, що на Закарпатті, на «Селиській сироварні» виготовляють крафтову продукцію. У виробництві фермери використовують джерельну воду.

Про це пише ШоТам.

Засновник «Селиської сироварні» Петро Пригара, каже, разом із громадською організацією «Закарпатська асоціація місцевого розвитку» виграв грант на будівництво водопроводу. За грантові кошти було побудовано 4,5 км водопроводу і 1,5 км високовольтної лінії.

«Коли сироварня мала запускатися, основна проблема була з якістю води. У селі переважно поверхневі води — невеликі колодязі по 5-7 м. Свердловину в нас пробурити немає як, тому що або її не буде, або вода буде солона. Нам довелося шукати джерело, звідки можна було б взяти воду для сироварні», — кажуть засновники крафтової сироварні. 

Умовою гранту було те, що до водопроводу можуть приєднатися тільки об’єкти соціальної інфраструктури, які є в селі. І зараз джерельною водою забезпечена наша сироварня. Водночас у селі є місце, де кожен може прийти в будь-який момент і набрати джерельної води собі додому.

«Наша сироварня була першою в Україні крафтовою приватною сироварнею. Тому що за часів СРСР тут були лише величезні підприємства. Зокрема, завдяки цьому «Селиська сироварня» випадково стала туристичним об’єктом. Ми думали, що просто будемо варити хороший сир. Але виявилося, що люди хочуть бачити, як ми це робимо», — розповіла Інна Пригара, представниця сироварні.

Також біля сироварні працює магазин локальних продуктів «Селиський ракаш». Там представлені не тільки власні сири, а й продукція інших крафтових виробників, що розташовані поруч та роблять якісні продукти.

По темі:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.