На Хмельниччині фермер виготовляє 12 видів козячого сиру

Фермер Анатолій Мішов 14 років займається козівництвом. Зараз варить сир та доглядає 58 кіз. Влітку їх випасає, а на зиму для них заготовляє сіно. Своє заняття називає «хобі». На власній сироварні має 12 видів сиру. Деякі дозрівають вже 2 роки.

Про це пише Суспільне.

Фермер Анатолій Мішов проживає у селі Антонівці Хмельницького району. Займається козівництвом сам. Зараз доглядає 17 козенят, одного цапа та 40 дійних кіз.

«Маю 18 га землі для свого господарства — 6,5 га його власна, решту землі орендує. Я пішов з роботи. Вирішив зайнятися виключно популяризацією і займатися екологічною, органічною, пермокультурою. Я вважаю, що 40 кізочок — це достатня кількість для того, щоб мені можна було щось, щоб я міг і себе і кіз забезпечити», — каже фермер.

Анатолій Мішов прокидається о шостій ранку. Навесні тричі на день доїть кіз. Восени — двічі. Використовує для доїння апарат, який змайстрував сам. Так він може видоїти по 4 кози одразу. Весь процес займає годину 15 хвилин. 

«На осінь зараз якраз така пора, що вони, фактично, запускаються, зараз в мене є десь 30 л удень, молока вже мало. Влітку 80-90 л було», — додав чоловік. 

Зібране молоко Анатолій Мішов переробляє на сир. Готовий сир Анатолій пресує під саморобним пресом.

«Ось це вже молода головка сиру, яка піде на посолку. Цей сир буде 12 годин лежати в розсолі, потім, через 12 годин, на підсушку. Потім на перевертання. Потім вже піде на стелажі на дозрівання. І він буде дозрівати до двох місяців», — розповів Анатолій.

Як зазначив фермер, всі сири обростають пліснявою. Це нормальні благородні плісняви. Але треба контролювати їх ріст. Залежно від того, як обростають пліснявою, такий вид сиру і буде.

Чотири сонячних батареї забезпечують господарство електропостачанням. Загін, де стоять кози, обведений «електропастухом». В майбутньому чоловік планує займатися ягідництвом та вирощувати суницю.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.