Фермерка з Івано-Франківщини створила крафтову сироварню

Мирослава Волощук з села Троїця що на Івано-Франківщині виготовляє крафтові сири: і горгонзолу, і сири з витримкою, і з пліснявою — різні. П’ять років тому Мирослава заснувала «Мірина Майстерня Сиру».

Про це повідомляє Програма USAID-АГРО. 

Мирослава знайшла господарство, де корови на вільному випасі і доглянуті, хоча каже, що це було непросто. Козиного молока немає зовсім, тож вирішила завести власних кіз і у майбутньому прагне розширити ферму.

«‎Ви їсте продукт і пробуєте на смак наше село, наші трави. ‎Я доглядаю за кожною головою, лілею, обтираю. Все натуральне, я додаю тільки фермент — сироватку або йогурт. Ні ліпази, ні кальцію, ні пастеризації. Сир з сирого молока та з пастеризованого — це як оригінал та репродукція картини‎», — розповідає Мирослава. 

 Фермерка мало не залишила справу, але допоміг карантин — до Мирослави почали їхати туристи. Жінка впевнена, що це був знак, що треба ризикнути й продовжувати.

«У селі, де я живу, є дві заповідні зони, їх не обробляють і тут можна побудувати чудову козину ферму закритого типу. Також в нас ідеальний клімат для створення сиру. Було б чудово залучити інвестиції та розвивати цю справу», — додала фермерка.

Мірина Майстерня Сиру — це не просто сироварня, це навчально-демонстраційний центр. Мирослава варить сир спільно з гостями, багато розповідає про нього. І коли люди бачать народження сиру, тоді вони глибше розуміють продукт та більше його цінують. 

«‎Я розумію: щоб мій сир купували, люди повинні знати що це таке», — вважає Мирослава. 

Мирослава мріє додатково створити центр біодинамічного землеробства та пермакультури, де фермери та всі охочі зможуть долучатись до екологічних практик вирощування саду.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.