На висоті 800 м спадковий сировар варить коров'ячу бринзу

Фермер Іван Маківничук сировар у третьому поколінні. Чоловік 5-6 днів живе у присілку Синиці що в Карпатах на висоті 860 м над рівнем моря. Там він виготовляє коров’ячу бриндзу.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного.

Ферма Маківничуків — одна з перших, яка на державному рівні отримала дозвіл виготовляти сир під маркою «Гуцульська коров'яча бринза». Сир з 2020 року отримав географічне зазначення і має вимоги щодо приготування. Виробляти продукт потрібно у високогір'ї, не нижче 700 м над рівнем моря.

«Сир бринза повинен складатися з понад 70% коров’ячого молока. Решта — 30% — з овечого чи козячого молока від місцевих порід тварин. Іван Маківничук виготовляє тільки з коров'ячого молока. Зараз у нас — п’ять корів, один бичок, два маленькі, яким виповнилося місяць або два, і дві телички маленькі», — розповідає сировар.

О 7:00 чоловік доїть корів власноруч або доїльним апаратом. Далі виливає молоко у чан.

«Ставимо варити молоко. Зараз воно вже має нагрітися до 32°C-33°C, іноді — до 34°C-35°C, і потім заквашуємо пепсином (ферментом шлункового соку). Коли сир вже зловиться у чані, чекаємо, коли жентиця (сироватка) підніметься наверх трішечки. Збиваємо і збираємо сир на день-півтора, щоб стекла уся жентиця», — каже Іван Маківничук.

Раз у тиждень чоловік спускається у Верховину, щоб знести виготовлений сир, і далі повертається до ватри, де продовжує віковічну традицію — варить біле золото гуцулів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.