На Львівщині родина покинула місто заради виробництва сиру в селі

У селі Мильчиці, що за 30 км від Львова, у передгір’ї Карпат, молоде подружжя виготовляє близько 10 видів сирів на різні смаки. Серед них — свіжі, напівтверді, з пліснявою, сири для смаження, розсільні та зі спеціями.

Родина створила «Гарбузовий рай» і тепер виготовляють сири без жодних хімічних добавок — тільки молоко, закваска, фермент, сіль і спеції.

Про це ідеться в сюжеті Ukrainer.net. 

Тричі на тиждень у «Гарбузовому раю» переробляють по 500 л молока, з якого виходить, залежно від сорту, від 50 до 75 кг сиру. Молоко привозять з ферми, якості якої довіряють. 

«Наша хата знаходиться практично на краю села. Колись це був хутір. Через дорогу маємо величезне пасовище, а за пасовищем — річка й величезний Любенський став. Мало сусідів, купа природи», — розповідає чоловік.

Співзасновник сироварні Ігор Рева за професією стоматолог, його дружина Соломія Братах — піаністка. Подружжя відреставрували старе приміщення австро-угорської школи і обладнали там простір для свого «Гарбузового раю», де варять сир і варення за традиційними і власними рецептами, приймають гостей, проводять дегустації та майстер-класи.

«Тут не було ні даху, ні перекриття, ні вікон — взагалі нічого не було. Там, де ми зараз переробляємо молоко, росли кущі з деревами, а в підвалі був величезний сміттєзбірник. Усі стіни були покриті грубим шаром плісняви. Тут був нереальний запах», — додав Ігор. 

Ігор та Соломія кажуть, що справжніми фаворитами є кисло-ферментні сири середньої витримки з різними додатками. «Годз» — це сирні кульки з часником і чорним перцем. «Магура» — пірамідки з тархуном, травами і копченою паприкою. І «Верде» — кульки з волоським горіхом, базиліком та орегано. Влітку популярним є халумі, тому що добре пасує для гриля.

Крім прямих продажів і місцевих ярмарків, їхня продукція доступна також на полицях мережевих супермаркетів. Наприклад, у «Сільпо» з позначкою «Лавка традицій», за підтримки яких виходить ця серія про локальних фермерів і виробників.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.