На Чернігівщині чоловік вирощує унікальну породу свиней

У селі Стовпівка, що на Чернігівщині, діє унікальна ферма з пухнастими свинями. Житель Чернігова Роман Дроменко кілька років тому покинув місто та переїхав до села, щоб вирощувати унікальну породу свиней — порода угорська пухова мангалиця відрізняється особливим видом сала.

Про це стало відомо від Telegraf. 

Роман Дроменко придбав порожню близько 30 років колгоспну ферму і організував там сімейний бізнес. Разом із батьком та братом він доглядає 30 тварин. 

Годує свиней він сам, оскільки тварини не люблять чужинців і відрізняються крутим норовом. Породу селекціонували із домашніх свиней з Угорщини та диких кабанів. Це єдиний вид довгошерстих свиней, що нині існує.

«Варю сто літрів каші на день. Тут для них гарне місце: чимала територія, сприятливі умови для розведення», — розповідає Роман.

«Дикі» гени даються взнаки — перед годуванням свиням чоловік дає себе обнюхати, а в загін бере дерев’яний щит. Мангалиці в теплу пору року, аж до пізньої осені — на самовигулі. Зиму переживають добре завдяки густій шерсті.

Особливість породи полягає не тільки в характері та вовні, але й салі. У ньому менше холестерину, а якщо правильно вигодувати порося — воно набуває консистенції, схожу з маслом, і його можна намазувати на хліб. В Україні до 18 заводчиків вирощують таку породу.

У планах Романа — зробити ремонт, наростити поголів’я, почати розводити корів, кіз, овець і відкрити сироварню.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.