Висока кислотність грунту провокує ріст бур'янів

Після закінчення збору врожаю, восени варто потурбуватись про стан землі. Високий рівень кислотності грунту може спровокувати щільний ріст бур'янів наступної весни.

Серед них: польовий хвощ, кінський щавель, мокриця, осока , Іван-да-Мар'я, подорожник, пікульнік, дика м'ята, триколірна фіалка.

Про це пише Zemliak.com.

За нормами кислий грунт має рН до 5,5, нейтральна — рН 5,5-7, лужна — рН вище 7.

Існує кілька способів розкислювати грунт на ділянці восени. Городникам радять знижувати кислотність грунтів за допомогою посіву сидератів, які крім підвищення рН:

  • пригнічують ріст бур'янів
  • збагачують грунт азотом
  • покращують склад грунту, роблячи її більш пухкою
  • допомагають в позбавленні від шкідників (дротяники, нематоди)
  • служать органічним добривом.

Також доломітове борошно, яке отримують в результаті дроблення доломіту, допоможе знизити кислотність грунту. У складі він містить магній і кальцій, які вимиваються з кислих грунтів. 

Залежно від рН землі вносять від 30 до 50 кг доломіткі на сотку восени при перекопуванні, після збирання врожаю. Навесні внесення доломітового борошна відбувається за 2 тижні до посадки овочів. У кислий грунт доломітове борошно вносять 1 раз в 6 років.

«Розкислення грунту восени проводять, застосовуючи також гашене вапно або пушонку восени після збирання культур. Вапно розсипають по поверхні землі, витрачаючи 500 г на 10 кв.м. Повторну обробку проводять через 3-5 років», — додали експерти.

Крейда має природне походження і дуже часто застосовується в якості раскислителя грунту. Його розсипають навесні прямо по снігу. Талі води, розчиняючи його крупиці, забирають їх у землю. Застосовувати можна щорічно, але в невеликих дозах, щоб уникнути засолення грунту.

Актуально: Десять суворих заборон для вашого саду.

Одним з натуральних раскислювачів і джерелом калію, фосфору і багатьох мікроелементів є зола. Її перевага перед іншими полягає в тому, що її можна додавати в протягом всього вегетативного періоду. Золу вносять при перекопуванні грунту в кількості 1 кг на 1 кв.м, і вносять в лунку при посадці. Вона виконуючи кілька функцій, є:

  • розкислювачем
  • добривом
  • покращувачів ґрунту
  • відлякувачем шкідників.

Для приведення рН в норму застосовують і гіпс. У нього є одна особливість, він розчиняється не в воді, а в кислоті, тобто реагує з кислотами, що знаходяться в грунті, і доводить рН до 6-7. 

«При повторному закисленні він вступає знову в реакцію, знижуючи кислотність грунту. Норми внесення коливаються від 400 г на кислих землях, до 100 г на слабокислих на 1 кв.м», — кажуть екперти. 

Частота використання раскислителей на ділянці залежить від стану ґрунту. На кислих грунтах процедуру проводять 1 раз в 4 роки, на слабокислих 1 раз в 5-6 років. Але, щоб підтримувати рН на потрібному рівні, необхідно щороку проводити певні маніпуляції. При перекопуванні грунту навесні вносять незначну кількість доломітового борошна, а при посадці рослини в лунку додають жменьку попелу.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.