Десять суворих заборон для вашого саду

Нарівні з важливими процедурами, які садівник повинен регулярно виконувати в саду протягом усього календарного року, є і перелік суворих «НЕ». Порушення будь-якого з цих правил може знизити урожай, сказати про здоров'я рослин, а то і погубити сад.

Що ж не слід робити в саду або виконувати тільки з дотриманням купи нюансів?

1. Не закладайте сад на непридатних грунтах

Вибір місця — важливий фактор, який буде впливати на ріст і урожайність вашого саду. Найкращий рельєф для закладки саду – широко хвилястий з пологими схильностями. Для яблуневого саду непридатні болотисті, піщані, засолені або важкі глинисті грунти.

Кращі грунти — легкі та середні суглинки. Рівень залягання ґрунтових вод не повинен бути ближче 1,5 м для карликових підвоїв і 2,5 м — для підвоїв інших типів.

2. Не закладайте новий сад відразу після викорчовування старого

Плодові дерева, повторно посажені після розкорчовки саду, можуть бути сильно пригнічуватися. Недопустима закладка нового саду відразу після розкорчування старого. Через виснаження грунту повторно яблуневий сад закладають через 4-5 років. У цей період на ділянці краще висівати однорічні культури, у першу чергу, зернобобові, з наступної осені закладкою в грунт і перекопкою. Рекомендують сіяти суріпку, жито, горох, гірчицю, квасолю після збору ранніх овочів на тому місці, де росла стара яблуня.

Весною для оздоровлення грунту можна використовувати Фітоспорин-М. При попаданні у вологу землю і на рослинні тканини головний діючий агент препарату, бактерії Bacillus subtilis, інтенсивно розмножуються і швидко витісняють шкідливі гриби і іншу патогенну мікрофлору. Спори парші, моніліоза і борошнистої роси, що залишилися в землі, будуть по більшій частині знищені. Так для молодих саджанців загроза стане набагато менше.

3. Не загущайте посадки

Не допускаеться загущення посадок в саду. Для більших садів, в залежності від умов вирощування, рекомендуються схеми посадки при використанні саджанців на карликовому підвої — 4,0-4,5 × 1,0-1,5 м, на полукарликовом підвої – 4,0-4,5 × 1,5-2,0 м, на середньорослому підвої — 4,5 × 2,0-2,5 м.

На приватній ділянці ці норми краще збільшити хоча б у півтора раза, оскільки не всі садівники можуть виконати грамотну форму дерева.

4. Не висаджуйте нерайоновані сорти

Для закладки саду використовуються промислові сорти і підвійні, включені в Державний реєстр. Для отримання урожаю важливо висаджувати плодові дерева, вирощені в місцевих розплідниках і адаптовані до вашої місцевості. Саджанці, придбані в південних регіонах, будуть погано переносити морози північних регіонів.

5. Не висаджуйте пошкоджені саджанці

Так як молоді дерева краще приживаються, для посадки використовують річні і 2-річні саджанці. Не допускаються до посадки саженці підсохлі, хворі, з ушкодженнями на пагонах і корнях, зі слабкою кореневою системою.

У здорового саджанця має бути добре розгалужена коренева система. Якщо корені підсохли при транспортуванні, їх можна помістити у воду приблизно на 12-24 години. Безпосередньо перед посадкою коріння бажано окунути в глиняну бовтанку.

6. Не заглиблюйте кореневу шийку

Коренева шейка дерева повинна знаходитися на рівні грунту або трохи вище, але ніколи не повинна бути заглиблена.Небезпечна помилка при посадці — заглиблення кореневої шийки саджанця.

В результаті вона виявляється значно нижче поверхні грунту, що порушує взаємозв'язок між надземною частиною рослини і його корневої системою. Дерево прагне компенсувати це порушення збитковим вегетативним ростом і вступає в плодоношення значно пізніше.

7. Не купуйте самобезплідні сорти

У дерева таких сортів не відбувається опилення власним пилком. Якщо ви купили саме такі, то саджайте поруч дерево-опилювач з тим же терміном цвітіння. Також рослини-опилювачі повинні мати приблизно однакову тривалість життя.

Враховуйте, що обпилювач повинен знаходитися не далі, ніж в 30 м, від запилюваного дерева. Найкраще, щоб відстань між рослинами однієї групи було не більше 4 м. Між перехреснозапильними деревами не висаджуйте рослини іншого виду. Якщо немає можливості посадити поруч з обпилювачем, його можна прив'язати на основний сорт.

Наявність поруч пасіки збільшує шанси на добрий урожай.

8. Не допускайте попадання гербіцидів на штамби та листя

Бур'яни поглинають з ґрунту велику кількість вологи та поживних речовин, пригнічують культурні рослини, створюють осередки для розвитку хвороб та сприятливе середовище для розмноження шкідливих комах. Поруч із агротехнічними заходами боротьби з бур'янами використовують хімічний метод – застосування гербіцидів. Однак не можна допускати їх попадання на штамби та листя дерев.

Для внесення гербіцидів використовують обприскувачі із захисними кожухами. На карликових плодових деревах, порівняно з сильнорослими, негативна дія гербіцидів зростає. Це зумовлено тим, що коренева система таких рослин залягає близько до поверхні, і токсичність гербіцидів може виявитися сильнішою.

9. Не забувайте про профілактичні обробки від хвороб і шкідників

Перші роботи розпочинаються вже на початку весни. У цей час слід зняти укриття, обрізати сухі та пошкоджені гілки. До розпускання бруньок проводиться обробка від збудників хвороб. На допомогу вам прийдуть 2% розчин мідного купоросу або інші препарати, що містять мідь. У наступний період можна використовувати фунгіциди.

Від шкідників до цвітіння та після слід застосовувати спеціальні інсектициди.

Для обробки від хвороб можна використовувати біопрепарати.

Після збирання врожаю у саду проводять профілактичні обробки від хвороб 5% розчином залізного купоросу (тільки після завершення листопада), 3% розчином мідного купоросу.

10. Не ігноруйте боротьбу з гризунами

Не варто нехтувати боротьбою з гризунами. Восени після настання стійкого похолодання та при необхідності навесні після танення снігу використовують приманки. Восени для захисту дерев від сонячних опіків, розтріскування кори від перепадів температури проводять фарбування штамбів та розвилок гілок садовою фарбою.

Плодовий сад закладається на роки, тому важливо врахувати всі нюанси починаючи з вибору місця. Дотримуйтесь описаних правил, доглядайте дерева і врожай не змусить себе довго чекати.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.