Експерти повідомили основні умови для правильного зберігання зерна в рукавах

Цьогоріч через знищення внаслідок бойових дій зерносховищ, показник зберігання зернових в полімерних рукавах збільшиться до планки мінімум у 20 млн тонн. 

В умовах війни особливої уваги набувають технології зберігання зерна: вимоги до зернових для закладки в рукава, терміни та умови зберігання.  

Про це пише Міністерство аграрної політики та продовольства України.

При роботі з технологією зберігання зернових слід зважати на три ключові фактори: 

  • площадка для розташування
  • логістика
  • оператор завантажувача.

Також зазначається, чим вища температура навколишнього середовища і чим вища вологість зерна, тим менше агропродукцію можна зберігати в рукаві.

«Найважливіші параметри рукава — це міцність на розрив і подовження при розриві; товщина рукава не є визначальним показником його якості», — повідомили експерти.

Майданчик під рукава має бути максимально твердим, рівним, розташованим далеко від дерев, кущів чи стовпів, навколо не має бути жодного каміння, гілок, ям, стерні тощо. Чим рівніше закладені рукави, тим менше шансів у складках заводитися гризунам.

Ключове завдання процесу — організація логістики зерна до завантажувача. У випадку, якщо очікування на підхід до бункера-перевантажувача довше, ніж вивантаження бункера, високої продуктивності досягнути не вдасться.

Важливим є і фактор оператора: він має розуміти всі аспекти технології та відповідати за рукава після закладки. Операторів має бути двоє, вони повинні бути взаємозамінні.

Зазначається, необхідно дотримуватися «гігієни території» та проводити планові огляди рукавів (бажано раз на три дні). А також використовувати для захисту силосних плівок і рукавів від птахів спеціальні захисні сітки й відлякувачі птахів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.