На городі слід залишати трохи бур’янів — порада

На городі в період вегетації культурних рослин слід залишати трохи бур’янів. Єдина умова — щоб овочі домінували над бур'янами. Тобто треба, щоб ваші культурні рослини були більші, міцніші і здоровіші за бур'ян навколо. Треба, щоб вашим помідорам, огіркам, цибулі, моркві, бурякам і усьому іншому вистачало поживних речовин і була потрібна пропорція. Також і волога повинна бути така, у якій ваша городина чудово себе почуватиме.

Такою порадою поділився Анатолій «Яровед» Ярошенко із Чернігівщини.

«Як бур'ян впливає на врожай? Перш за все, треба згадати, що ґрунт — це не окрема якась речовина, яка існує сама по собі. Ґрунт — це живий організм, який, у свою чергу, складається з незліченної кількості різноманітних організмів, які і роблять з усього, що до них потрапляє, той самий ґрунт, а точніше — гумус. У цьому процесі беруть участь і бактерії, і мікроорганізми, і рослини, і комахи та навіть тварини. Все це вирує, живе і дає певний результат», — нагадує Анатолій Яровед.

А коли бур'яни знищені до останнього і на грядці лишаються виключно «потрібні» рослини, то це матиме часто негативні наслідки.

«Насправді відбувається біда. Бактерії, віруси та патогенні мікроорганізми не мають жодного вибору і селяться виключно на культурних рослинах. Усі комахи селяться на вашій городині. Та навіть невеликі тварини не мають вибору і жеруть тільки вами посаджені грядки. Ну нема ж нічого іншого навколо і вибір у них без вибору», — наголошує городник.

Так, бур’ян ростиме. Але якщо ви не будете вибирати його до останньої зеленини, а лише слідкуватимете за тим, щоб він не глушив посіяне вами, то бур'ян нічим вам не зашкодить.

«Цим літом городники, які не випололи свої огірки та помідори перед спекою, мають врожай. А хто виполов до піску — втратив значну частину вже сформованих плодів», — каже пан Анатолій.

До того ж, бур'ян навколо рослин стримує вивітрювання ґрунту, утримує вологу, створює затінення кореня, а деякі трави відлякують або переманюють на себе шкідників.

До речі, навіть після рясного дощу бур'ян не дозволяє грунту втрамбовуватись і відкидається потреба додатково розпушувати грунт.

«Але ж наші люди, як і століття тому, вбачають у прополюванні грядок сенс власного життя, засмучуючись від відсутності врожаю. І можна почути «Я ж усе виполола до останньої травички, а воно не росте». Тому ж і не росте, бо виполола. А ще дуже смішно спостерігати, як люди виполюють свої городи щороку у надії, що на наступний рік буде менше зілля. А навесні привозять та розкидають причеп гною, тим самим насіваючи вже нового зілля з лугу та городів власників тих корів. Корови чи свині все з'їли, але насіння трав не перетравили, бо не здатні на це. І все вертається по колу на самий початок…», — звертає увагу Анатолій. 

Чоловік радить городникам вивчати свій грунт, спостерігати, що на ньому росте з бур'янів, цікавитись про терміни та умови зростання цих рослин.

«Прополюйте город не до стану асфальту. Лишайте бур'яни на городі без уваги, коли вони вже не здатні зашкодити вашим рослинам. І будуть у вас гарні врожаї», — радить пан Анатолій.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.