Сергій Вдовенко: Як позбутися трипсів та інших шкідників і хвороб на огірках

Урожай огірків та багатьох інших овочевих і баштанних культур у 2024 році опинилися під величезною загрозою через складні агрокліматичні умови: приморозки, зливи, град, спека… 

До всього, на городах та полях у цьому сезоні можна побачити нашестя шкідників та хвороб. Наприклад, на Дніпропетровщині в сезоні-2024 трипси просто знищують плантації огірків.

Чи є у господарів та фермерів шанси вибороти свій цьогорічний урожай за таких обставин і як правильно організувати захист огірків від хвороб та шкідників спеціально для Zemliak.com розповів Сергій Вдовенко, керівник напрямку овочівництва BTU Biotech company.

Сергій Вдовенко, експерт із овочівництва

Zemliak.com: Розкажіть про овочевий сезон у 2024 році.
Сергій Вдовенко: Цей рік — нестандарний. У сезоні-2024 маємо не зовсім типові погодні умови на всій території України. Високі температури, а також перепади нічних температур нині надзвичайно сприяють активному поширенню і хвороб, і шкідників на багатьох культурах. Наприклад, на гарбузових та пасльонових культурах уже активно фіксують пероноспороз, фузаріоз, борошнисту росу. Також є суттєві активності трипсів та кліщів на плантаціях.

Ще на початку травня багато господарств висадили розсаду овочевих та баштанних культур, наприклад, томатів, огірків, кавунів тощо. Згодом було суттєве зниження температур і багато рослин, яких не встигли чи не змогли захистити господарі, від цього дуже постраждали. 

А вже влітку маємо критично високі температури, спеку, яка чергується із опадами — грозами, зливами, градом. Подекуди зливові дощі просто вимивали рослини…

На жаль, господарі та фермери через такі несприятливі умови уже втратили значну частину врожаю раннього дозрівання. На черзі — проблеми із поширенням шкідників та хвороб. Отож, у цьому сезоні планових врожаїв овочів очікувати вже не варто.

Zemliak.com: Із різних куточків України господарі скаржаться на трипсів, кліщів, різні фітофторози, пероноспорози тощо. Що порадите робити, аби вберегти урожай огірків, томатів, перців?
Сергій Вдовенко: Із будь-якими хворобами та шкідниками, очевидно, треба боротися.

Приватні домогосподарства та невеликі фермери в цьому питанні часто стоять на роздоріжжі: «А які ж препарати краще використовувати для боротьби з трипсами та іншими проблемами?».

Зазвичай, вибір зосереджується між хімічними та біологічними засобами.

У BTU Biotech company є кілька ключових і призначених для боротьби зі шкідниками та хворобами біопрепаратів — АКТОВЕРМ® КЕ 1,8% та АКТОВЕРМ ФОРМУЛА®, БІТОКСИБАЦИЛІН-БТУ-р®, ФІТОЦИД-р® та ФІТОХЕЛП®. В основі цих препаратів — бактерії та інші складові, що здатні ефективно боротися із трипсами, кліщами та збудниками різних хвороб на різних культурах. Водночас наголошу, що ці засоби є нешкідливими для самих рослин та людини завдяки своєму складу й не викликають у них якихось негативних реакцій.

Zemliak.com: Які основні шкідники на огірках і коли господарі мають включатися в протидію?
Сергій Вдовенко: Якщо мова йде про трипсів і кліщів на огірках чи інших городніх культурах, то ефективна система захисту від них включатиме кілька біопрепаратів.

Трипси на огірках

Коли їх застосовувати? Необхідно уважно стежити за поширенням шкідників: якщо на рослині вам вже вдається нарахувати 10-15 особин, то слід невідкладно проводити обробки біоінсектицидами.

Zemliak.com: Що треба знати про дію біоінсектицидів та обробки огірків ними від шкідників?
Сергій Вдовенко: Отож, якщо на огірках уже були помічені трипси та кліщі, то слід починати обробку за розробленою нашими експертами схемою — вона має два послідовні етапи. Такий захист підійде і для відкритого, і для закритого ґрунту.

Етап перший: вносимо біоінсектицид АКТОВЕРМ® КЕ 1,8% + прилипач ЛИПОСАМ®

В основі згаданого біоінсектициду — специфічний природний нейротоксин Аверсектин С. Це контактно-кишкова речовина, що незворотньо вражає нервову систему комах-шкідників та кліщів, викликаючи параліч, після чого шкідник гине.

На 10 л води треба розвести до 40 мл біоінсектициду та до 15 мл прилипача. Таким робочим розчином слід 2-3 рази провести обробку рослин із маленькими перервами 3-4 доби.

Етап другий: біоінсектицид АКТОВЕРМ ФОРМУЛА® + рідке калійне мило (прилипач)  БІОФРЕНД®.

До складу першого препарату входять життєздатні клітини бактерій та біологічно активні продукти життєдіяльності бактерій: білкові кристали і термостабільний екзотоксин. Цей біоінсектицид кишкової дії також забезпечує захист рослин від комах-шкідників.

Комбінацією цих двох препаратів на другому етапі слід обробляти рослини кожні 5 днів. Таким чином, ми суттєво знизимо шкодочинність трипсів чи кліщів. І головне — обробки можна проводити  включно до масового плодоношення та збирання огірків або інших овочів.

Zemliak.com: Коли найкраще проводити захисні обробки огірків та інших овочевих культур?
Сергій Вдовенко: Якщо мова про інсектицидні обробки, то тут важливо, аби внесений препарат обов’язково потрапив до шлунка шкідника.

Отож, обробки інсектицидами слід проводити в суху безвітряну погоду. І дуже бажано після 18:00 — у цей час шкідники активізуються (рухаються, їдять, розмножуються), а також меншим буде випаровування робочого розчину. Протягом 12:00-18:00 годин жодних обробок робити не варто.

Zemliak.com: Чи можна обійтися без прилипачів?
Сергій Вдовенко: Додавати прилипач слід обов’язково. Цей препарат є нешкідливим, але дає можливість утримувати робочий розчин із складовими біоінсектициду на самій рослині.

Справа в тому, що більшість рослин мають восковий наліт. Якщо не використовувати прилипач під час обробок, то робочий розчин просто стече з органів рослини і ефект від внесення ЗЗР буде суттєво меншим. Нерідко продуктивність роботи препарату, внесеного без прилипача, складе лиш до 10-15% від запланованої його «потужності».  

Zemliak.com: А як захистити огірки та інші овочі від типових хвороб у цей час?
Сергій Вдовенко: Перепади температур і вологості, тобто спеки та зливових дощів, суттєво сприяють поширенню хвороб. Уже на плантаціях овочів ширяться фітофторози, пероноспорози, борошниста роса, фузаріозне в’янення тощо. Ці хвороби овочів починають суттєво дошкуляти городникам і фермерам.

Нині в BTU Biotech company пропонуємо перевірену схему захисту огірків та інших культур від хвороб за схемою, в основі якої 4 препарати фунгіцидної дії: ФІТОЦИД-р, ФІТОХЕЛП®, МІКОХЕЛП® та СКЛЕРОЦИД®.

Щоб планувати обробки огірків від хвороб, слід орієнтуватися, у першу чергу, на фази розвитку рослин.  Бо буває так, що ці фази трошки розтягнуті в часі, бутонізація та цвітіння настає пізніше і це треба враховувати обов’язково.

На початкових етапах після отримання сходів чи висадки розсади у фазі 3-4 справжніх листків  краще всього використовувати ФІТОЦИД-р. Цей біофунгіцид захищає рослини від широкого спектру збудників грибних і бактеріальних хвороб, а також стимулює ріст та розвиток рослин.

Коли огірки вже мають більшу вегетативну масу (до 8 справжніх листків) і у фазі бутонізації, цвітіння і плодоношення з’являються перші ознаки хвороб, наприклад, пожовтіння листків, то варто вносити як лікувальний препарат МІКОХЕЛП®. Між іншим, цей біофунгіцид можна вносити як обприскуванням по листу, так і за допомогою системи крапельного поливу/фертигації.

Від білої гнилі на огірках можна позбутися за допомогою біофунгіциду СКЛЕРОЦИД®. Цей препарат добре показав себе у боротьбі із цієї хворобою як у відкритому ґрунті, так і в теплицях.

Знову-таки, як у технології захисту огірків від шкідників, у робочий розчин для листового внесення проти хвороб необхідно також додавати прилипачі типу ЛИПОСАМ® або БІОФРЕНД®.

У будь-якому випадку важливо своєчасно помітити та спрацювати, аби поширення шкідників і хвороб не стало фатальним для всієї плантації.

Zemliak.com: Дякуємо за роз’яснення, пане Сергію!

(с) Zemliak.com, 2024. Записала Катерина Капустіна.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.