Землевласники вимушені будуть додатково сплачувати земельний податок

З 2023 року власникам та користувачам земельних ділянок доведеться сплачувати мінімальний податок. У середньому власнику паю, який офіційно не передано в оренду, доведеться платити 1,5 тисячі гривень до бюджету громади за оренду.

Про це пише Kurkul.com.

«Із введенням мінімального податкового зобов'язання, в середньому доведеться платити 1,5 тисячі гривень до бюджету громади, тобто середньостатистичний пай коштуватиме 6 тисяч гривень», — повідомив Андрій Мартин, старший проєктний менеджер із земельної реформи Офісу реформ КМУ.

У разі, якщо земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді, платити податок доведеться її власнику. Хто має договір оренди — за того платитиме орендар.

«Питання відстрочення сплати податку, звісно, є політичним. У Верховній Раді поки що немає ініціатив з відстрочення сплати податку. Проте слід пам'ятати, що нині в Україні близько 30% орендованих земель перебувають у «сірій» оренді — використовуються аграріями неофіційно, а розрахунок із власником паю відбувається готівкою або в натуральній формі», — сказав Мартин.

Для тих орендарів, які чесно сплачують податок, нічого не зміниться — запровадження МПЗ не повинно спричинити збільшення їхніх податкових зобов'язань.

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.