Досвідні садівники рекомендують перед зимою поливати дерева

Із настанням морозів земля промерзає, коріння фактично не постачає вологу, а морозне повітря висушує тканини рослин. До приходу тепла багато таких дерев просто не доживе. Тому сад восени потребує однієї важливої процедури — вологозарядного поливу. 

Про це пише Аптека садівника.

Основне завдання такого поливу — як слід промочити грунт під кожною рослиною. 

«Проливаючи землю на достатньо велику глибину, садівник підвищує її теплопровідність, допомагає підвищити температуру у верхніх шарах ґрунту. Як результат — коріння, розташоване у цих шарах, більш комфортно переживає зиму. Після вологозарядного поливу землю можна ще й замульчувати, щоб ізолювати ще теплий ґрунт від зимового холодного повітря», — кажуть експерти.

Деревам восени проводять вологозарядний полив, коли вулична температура триматиметься на позначці 1-3°C. Якщо провести полив занадто рано, коли погода ще тепла, є ризик, що дерева почнуть вегетацію і, як наслідок, загинуть взимку. Занадто пізній полив небажаний тим, що верхній шар ґрунту вже підмерзає.

Що стосується норм поливу, вони залежать від культури та віку рослини. Наприклад, дорослій яблуні потрібно 50-60 л на 1 кв.м. пристовбурного кола, а молодим зернятковим культурам — 35-40 л на 1 кв.м. Кісточкові культури поливають із розрахунку 35-50 л на 1 кв.м. 

Вологозарядний полив не потрібен, якщо у регіоні йшли часті й рясні осінні дощі. Не проводять такий полив на збитих ґрунтах зі щільною структурою, а також на ділянках, де грунтові води залягають близько.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.