Секрети вологозарядного поливу: як і навіщо поливати дерева в саду

Найбільше води дерева витрачають у той період, коли активно ростуть пагони та зріють плоди. А чи варто поливати сад в період після плодоношення?

Восени та в відносно теплий зимовий період сад також потребує поливу — це допоможе деревам пережити морози. Так що не поспішайте ховати відра і лійки: доки не настали сильні морози, вони вам знадобляться.

Навіщо поливати дерева восени

Дерева поливають, щоб наситити їх вологою, яка випаровується з поверхні листя та гілок. Взимку, незважаючи на морози, процес випаровування вологи продовжується, хоча це і відбувається набагато повільніше.

Тому дерева, які не наситилися достатньою кількістю рідини перед зимівлею, у холодну пору року під впливом низьких температур починають «висушуватися».

Щоб цього не відбувалося, рослини потрібно добре полити, поки не настали стійкі морози.

Крім того, добре зволожений ґрунт краще проводить тепло і таким чином захищає коріння дерев від обмороження.

Як визначити, чи потрібно поливати плодові дерева

Вважається, що якщо восени йдуть часті та рясні дощі, додатково зволожувати дерева не потрібно. Однак важливо ще враховувати, яким було літо. Якщо воно було сухим та посушливим, осінніх дощів буде недостатньо.

Є більш правильний спосіб перевірити, чи потребує сад пізнього поливу. Щоб визначити ступінь зволоженості ґрунту, потрібно викопати в саду між деревами яму глибиною 30-50 см та взяти звідти жменю землі.

Якщо з неї легко сформувати щільну грудку, поливати сад не потрібно. Якщо ж земля не грудкується, а розсипається в руках — садок вимагає поливу.

Точнішу відповідь можна отримати, поклавши грудку землі, витягнуту з ями, на газетний лист або паперову серветку.

  • Якщо ґрунт залишає вологий слід — сад поливати не потрібно.
  • Якщо грудка щільна і волога, але сліду на папері не залишає, поливати дерева все ж таки потрібно, але слід зменшити кількість води на 1/3.
  • Якщо грудка землі суха і розсипається — деревам необхідний повноцінний полив.

Земля в руці

Правила підзимового поливу дерев

При поливі саду зволожувати ґрунт потрібно рясно. Полив невеликими дозами послаблює рослини. 

Дорослі дерева необхідно поливати так, щоб вода проникала в землю на глибину 1-1,5 м.
Мінімальний поріг — 0,6-0,7 м.

На молоде деревце, посаджене цього року чи в попередньому зазвичай йде близько 40 л (4 відра) води. 

Старшим деревам (10-15 років) потрібно від 50 до 70 л води, а зовсім дорослим — до 100 л води.

При осінньому поливі важливо не перестаратися і перелити дерева. Занадто велика кількість води може витіснити з ґрунту повітря, що часто призводить до відмирання коренів у рослин.

При осінньому поливі слід також враховувати особливості ґрунту на ділянці. Ділянки з поганим дренажем та високим заляганням ґрунтових вод потрібно поливати дуже обережно. У разі рекомендується зволожити грунт на глибину до 100 см.

Що таке вологозарядний полив дерев

Вологозарядний полив дерев — це і є пізній полив, який має наситити ґрунт вологою на зимовий період. Така процедура особливо важлива для регіонів, де осінь зазвичай посушлива, і ґрунт часто пересихає.

Підзимовий вологозарядний полив забезпечує не лише достатню кількість вологи, але й створює найкращі умови для того, щоб дерева добре перенесли низькі температури. Крім того, вологий грунт менше схильний до промерзання, ніж сухий.

Такий полив обов'язково потрібен плодовим деревам та хвойним культурам. Поливати всі дерева бажано у сонячний день.

Коли поливати плодові дерева

Вологозарядний полив проводять після масового опадання листя. У цей час температура повітря знижується настільки, що коріння дерев перестає споживати вологу у великій кількості. 

Якщо провести полив до початку листопада, можна спровокувати зростання пагонів — особливо це стосується молодих дерев. У такому разі рослини погано перезимують і не зможуть дати добрий урожай наступного року.

Зазвичай сад поливають у жовтні-листопаді, рідше в грудні (залежно від регіону). Тому найкраще орієнтуватися на опале листя і температуру повітря: воно має бути в межах 2-3°С.

Способи поливу дерев восени

Поливати садові культури можна різними способами: за допомогою відра, шланга, методами дощування або краплинного зрошення.

Відра та шланги

При поливі з відра зручніше відрахувати кількість води, яку ви вносите під дерево. Але якщо рослина велика і вимагає рясного поливу, а також якщо у вас великий сад, з відрами до кожного дерева не набігаєшся. Тому набагато простіше покласти під культуру шланг. А якщо викопати поливальні канали, можна навіть організувати полив таким чином, щоб вода одночасно надходила одразу до кількох дерев.

Як розрахувати кількість води при поливі зі шланга? Потрібно помістити шланг у 10-літрове відро і засікти, за який час воно заповниться водою. Знаючи це, можна розрахувати кількість часу, протягом якого потрібно поливати кожне конкретне дерево.

Такі способи поливу підходять тільки для рівних ділянок, на яких вода не стікатиме від дерев по схилу.

Дощування

Якщо присадибна територія має ухил, полив краще проводити шляхом дощування. Так волога вбиратиметься в грунт більш рівномірно. Але візьміть до уваги, що дощування підвищує вологість повітря навколо дерев, що не завжди добре, оскільки може призвести до розвитку різних захворювань.

Крапельний полив

Цей спосіб підходить для будь-якої ділянки та вважається найкращим. Щоб не купувати спеціальну систему зрошення, поливати дерева у такий спосіб можна за допомогою проколотих у різних місцях шлангів. Їх потрібно підключити до водопроводу або з'єднати з основним шлангом та укласти кільцем по краю пристовбурного кола.

По ширині зволожена ділянка під деревом повинна дорівнювати діаметру крони.

Кожному садівникові важливо пам'ятати, що з приходом осені роботи в саду не закінчуються. Після збору врожаю культури особливо потребують правильного догляду. Тому восени та взимку так важливо грамотно провести обрізку та підживлення, а також правильно полити дерева перед тим, як сад повністю зануриться в зимовий сон.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.