Стали відомі прогнози бджільництва у 2023 році

У 2023 році галузь бджільництва може знизитись на 50%. Основними негативними факторами поточного року є руйнування пасік та неможливість їх обслуговування на територіях, які окуповані, або де ведуться активні бойові дії. 

Такого висновку дійшли експерти компанії Знатний мед.

«Щодо перспектив, то зважаючи попередні втрати і специфіку поточного сезону, навіть за сприятливих погодних умов, із зимівлі вийде не більше 50-60% бджолосімей. Наступний рік буде менш сприятливим щодо погодних умов», — пргнозують фахівці ТМ Знатний Мед.

Крім того, зменшились посівні площі медоносних культур. Регіони, що постраждали від війни, будуть відновлюватись ще не один рік, в тому числі, щодо екологічного стану.

Всі згадані фактори можуть призвести до скорочення галузі на 50% у наступному році.

На думку фахівців, галузь вже зменшилась мінімум на 30%, а врятує її тільки відданість бджолярів і той факт, що 90% пасік в нашій країні приватні і вони були розповсюджені по всій території України. 

Тому в регіонах, які менше постраждали від російської агресії, пасічники продовжують свою діяльність, незважаючи на здорожчання інвентарю, дефіцит препаратів для бджіл, зниження платоспроможності населення, перебої з електрикою та інші негаразди.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.