В Україні нагадали, як правильно продати земельну ділянку

З 1 липня 2021 року власники паїв можуть вільно розпоряджатися своїми земельними ділянками. Наразі певна частина землевласників розмірковують над продажем. 

Щоб стати учасником ринку землі, землевласник має потурбуватись про наявність повного пакету документів права власності на ділянку,чим убезпечить себе від шархаїв.

Про це пише Zemliak.com в матеріалі «Як продати свою землю — коротка інструкція (частина 2)» .

«Присвоєння кадастрового номера та внесення даних до реєстру — головне підтвердження права власності та умова для будь-яких юридичних операцій з землею. Без них власники паїв уразливі перед рейдерами і шахраями, а також не зможуть виставити ділянку на продаж», — наголошують експерти.

Також важливо знати, що нині ціна 1 га землі не може бути нижчою, ніж її нормативно-грошова оцінка (НГО). 

Читайте також: 

Документи на землю втрачено: що робити 

Експерти нагадали про можливості українських землевласників

Як власник с/г землі може нею розпоряджатися| Частина 1 про самостійний обробіток та оренду землі

«Ще варто звернути увагу: нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна провадиться за місцезнаходженням цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін договору», — додали юристи.

Зараз, коли майже кожен має доступ до мережі інтернет, знайти покупця стає простіше за все. Наприклад, землеласник може опублікувати оголошення про продаж своєї ділянки на біржі землі Zemelka.ua.

Договір купівлі-продажу с/г землі укладають лише у письмовій формі і кожній зі сторін видають свій екземпляр. Варто пам'ятати, при оформленні купівлі-продажу сплачують 6,5% податків від угоди — це податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.