На Черкащині подружжя створило крафтову сироварню

У селі Глушки Черкаської області існує фермерське господарство, де тримають 50 кіз. Власники Ігор і Ольга Усик виготовляють всі можливі продукти з козячого молока та продають через соціальні мережі.

Про це пише USAID. 

Родина вирішила переїхати в стареньку сільську хатину, яку раніше планували продати, де і розпочався новий, невідомий етап для подружжя, які не мали нічого, крім віри та неймовірного бажання стати на ноги. 

«Мама подарувала нам стареньку козу. З’явилося молоко, уже стало трішки веселіше. Кізонька привела нам ще дві. Потім ці виросли, окотилися і ще додалося», — розповідає Ольга Усик. 

Першим продуктом, який родина зробила з козиного молока, була бринза за чернігівським рецептом. Пан Ігор запропонував друзям, а вони — своїм знайомим, у такий спосіб з’явилося маленьке коло поціновувачів натурального козиного сиру ТМ «Кізонька». 

Читайте також: Господиня започаткувала власний бізнес на крафтовому варенні.

Спочатку заробляли на прожиття, згодом справа почала приносити прибутки. Кізок ставало все більше, потрохи розширювався асортимент продукції, удосконалювалися рецептури.

«Ми живемо в мальовничій, затишній місцині, у радіусі 30 м жодної хатини, поряд ліс, луг. Неподалік оселилася молода сім’я, яка вирощує страусів. Так у селі народився унікальний туристичний маршрут», — ділиться пан Ігор.

Гості приїздять подивитися на дивовижних птахів і, звичайно, заходять поласувати морозивом «смаку дитинства», придбати крафтову продукцію з домашньої ферми.

Цікаво: ТОП-10 ферм для туристів в Україні.

Як зазначає подружжя, пандемія вплинула на те, що люди стали більш усвідомленими у своєму харчовому виборі. Тож ми призадумалися про розширення асортименту, пошуку нових рецептів та удосконалення наявних. 

«Почали виготовляти два нових види крафтових сирів — фету й бринзу. Сьогодні асортимент продукції ТМ «Кізонька» більш ніж достойний: із сирів — це бринза копчена, бринза з пажитником, бринза на смородиновому вині, моцарела, гауда, сулугуні, рікота, фета, а також вершки, молоко, масло вершкове,  кисломолочний сир, кефір, ряжанка, йогурт, згущене молоко, морозиво», — діляться фермери.  

У планах родини Усиків побудувати сироварню на 100 л, вдвічі збільшити поголів’я кіз. Найближчим часом мають намір придбати фризер задля швидкого приготування й фасування морозива. Адже дітлахи мають отримувати свою порцію «щастя» швидко.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.