Господиня започаткувала власний бізнес на крафтовому варенні

Колишня тележурналістка Олеся Маркіта із селища Антонівка Херсонської області протягом останніх 10 років виготовляє і заробляє на варенні.

Пише про це Укрінформ.

«Я пішла з телебачення і близько десяти останніх років варила варення. Я переварила всі квіти, які тільки можна, овочі, фрукти, поєднувала різні смаки. Потім кількість баночок із варенням почала вдома рідних діставати — ми ж так багато солодкого не їмо, а я варила, варила, варила…», — розповідає жінка. 

Переломним моментом стала пандемія – вона вирішила скористатися шансом і отримати чи нову спеціальність, чи гроші на підприємницьку діяльність через Центр зайнятості. 

«У Центрі повідомили, що програма вже не працює, але там на прийомі я вперше випадково почула про проект Місцевого партнерства зайнятості – поряд інспектор розповідав про можливість отримання гранту іншій людині, й я здивувалася, чому не пропонують мені. Сама звернула увагу свого інспектора, що також готова брати участь у проекті», – ділиться Олеся. І не прогадала.

Місцеве партнерство зайнятості — це проект, який об’єднав громадські організації, Центри зайнятості, роботодавців заради сприяння самозайнятості та підтримки малого бізнесу. Один з його напрямків – програма «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес». Саме вона й передбачала конкурс бізнес-ідей та отримання технічної підтримки на реалізацію власної справи від Міжнародної організації праці у сумі 3000 $ (у гривневому еквіваленті). 

Кожен переможець проекту отримав обладнання на 3 тисячі доларів США — те, що необхідне саме для його бізнесу. Олеся, наприклад, придбала холодильник, сушку, індукційні плити, посудомийку та спеціальний посуд. Хоча й ці каструлі, і сушку, каже, вже за рік «переросла», адже виробництво збільшується і планів багато.

За підтримки проекту Місцевого партнерства зайнятості, Олеся Маркітан отримала грант на 3 тисячі доларів США та організувала вдома виробництво. 

В арсеналі господині нині є варення квіткове та «ангельське» (із кабачків-спагетті). Також Олеся Виготовляє «шалену сливу» (це в’ялена слива, у рецептурі — лише херсонські компоненти, наприклад, «лемурійська» сіль).

Крім в’ялених слив і варення, створила ще одну лінійку — гострі ягідні соуси до м’яса, риби. Але оскільки вона хотіла зробити щось особливе, то у хід пішли сорти найгострішого перцю.

«Ківі з полуницею, диня з часником і огірки «по-американськи» — знадобився рік і $3000, щоб вони з’явилися на кухні крафтової виробниці смаколиків», — розповідають про історії підприємиці.

Майже все, що потрапляє у баночки з вареннями та соусами — куплене у місцевих фермерів та селян.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.