Для підживлення рекомендовано обрати попіл з чистої деревини — досвід

Застосовувати в якості добрива можна тільки попіл, отриманий від спалювання чистої деревини або стебел трави, висохлого бадилля. 

Про це йдеться в статті Наука і правда

«Неприпустимо використання з цією метою попелу від фарбованої, клеєної, обтягнутої пластиком деревини. У такому попелі містяться токсичні речовини»,  — наголошують експерти. 

Попіл містить всі макроелементи, причому частка азоту мінімальна і це дозволяє забезпечити харчування рослині, не викликаючи при цьому буйний ріст вегетативної маси. Крім цього, в ньому є всі необхідні для повноцінного розвитку рослини, мікроелементи.

«Попіл застосовують в сухому вигляді, в настоях і просто розмішаний з водою. Сухим попоіл посипають землю в пристовбурному просторі. Після кожного поливу, частина поживних елементів надходить до коріння і засвоюється рослиною», — діляться експерти.

Часто попелом посипають грунт перед перекопуванням. Протягом 2-3 років вона покращує структуру ґрунту і знижує її кислотність.

«Для приготування настою, відро заповнюється попелом на третину і заливається окропом. Через дві доби настій проціджують і поливають землю біля рослин»,  — зазначають досвідні городники. 

Для простого поливу попелом в 10 л води розмішують 200 г попелу  і, не даючи осісти осадку, поливають прикореневу зону культури.

Рекомендується попельна підгодівля для:

  • томатів, огірків, цибулі
  • перцю, часнику, баклажанів,
  • капусти, винограду

Не слід застосовувати попіл для таких культур як:

  • редису, щавлю, 
  • кавуна, ожини,
  • гортензії, декоративних хвойников,
  • майорці.

Попіл сильно залужує грунт. Перераховані культури не переносять лужних грунтів і не можуть нормально рости на них..   

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.