Експерти нагадали про можливості українських землевласників

Завдяки реформі в Україні землевласник може регулювати ціну на свої угіддя під час продажу. Також фермер може і самостійно обробляти землю, тепер це стало перспективно. 

Про це ідеться в матеріалі Zemliak «Ринок землі відкрито: як дізнатися ціну свого паю перед продажем»

Цифровізація агросектора — це ще одна частина реформи, завдяки якій усі угоди на ринку стали прозорими. Тож тепер у рейдерів не буде шансів, бо власник може перевірити свої документи онлайн.

Відчутні зміни відбулися і для малих фермерів. Вони тепер можуть брати дешеві кредити на розвиток бізнесу і користуватися програмами державної підтримки. 

«Маючи власну землю, можна без остраху вкладати кошти в техніку, інвестувати в нові технології й мати більший прибуток, вирощуючи багаторічні культури. Із власною землею фермер може не боятися, що оренду не продовжать»,  — пише  Zemliak.

Читайте також: Як власник с/г землі може нею розпоряджатися| Частина 1 про самостійний обробіток та оренду землі

Аграріям, які обробляють орендовану землю, держава надала першочергове право ці ділянки викупити. Навіть із відстроченням платежів. А з відновленням зрошення землі будуть давати більше врожаю і відновити канали на своїй землі буде простіше.

За кошти від оренди землі розвиватимуться й громади — можуть будувати школи, лікарні й дороги. Система прозорих аукціонів оренди через онлайн-платформу усуває будь-яку корупцію з цього процесу. А розробивши просторове планування територій, громада залучатиме інвесторів.

«І в містах українці відчують наслідки змін. ​​Тепер купуватимуть не імпортну, а українську городину, ринок землі розвиватиме конкуренцію серед фермерів» – кажуть експерти.

Економісти прогнозують, що тепер ВВП України зростатиме щороку на понад 3 % додатково. А екологи, — що відновлення зрошення допоможе боротися з посухами і врожай не залежатиме від кліматичних змін.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.