Успадкувати земельну ділянку без кадастрового номеру не можливо — юристи

Після відкриття спадкової справи нотаріус на підставі поданих документів від спадкоємця перевіряє наявність зареєстрованого права на земельну ділянку за померлим в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно та кадастровий номер. 

Відсутність таких є законною підставою у відмові в оформленні спадщини.

Про це пише Безоплатна правова допомога.

«Якщо інформація про зареєстроване право власності та наявність кадастрового номера земельної ділянки підтверджується, то в подальшому нотаріус має право видати спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку», — кажуть юристи.

Однак існують такі ситуації, коли спадкодавцю за життя був виданий документ на право власності на земельну ділянку (наприклад, державний акт), якій кадастровий номер присвоєно не було. 

«Тоді нотаріус не зможе видати свідоцтво на спадщину спадкоємцю через відсутність реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі», — наголошують фахівці. 

Нагадуємо, раніше ми писали, які документи мають бути у власників земельної ділянки.

У випадку, коли відсутній кадастровий номер на земельну ділянку, спадкоємцю необхідно звернутися в землевпорядну організацію (що має в своєму складі сертифікованого інженера-землевпорядника) з метою виготовлення технічної документації на земельну ділянку. 

«У подальшому після розробки та узгодження документації у відповідних установах відомості про земельну ділянку вносяться до Державного земельного кадастру з присвоєнням їй кадастрового номера та видачею про це витягу», — зазначили фахівці.

У тому числі на підставі документу про присвоєння кадастрового номеру, нотаріус видає спадкоємцю свідоцтво про право на спадщину та реєструє його право власності на земельну ділянку.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.