Ринок землі відкрито: купити та продати землю тепер можна офіційно

Із четверга 1 липня 2021 року відбувся запуск ринку землі в Україні. Тепер приватні власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення можуть офіційно продавати свою приватну нерухомість — пай.

Українці, які зараз володіють землею без права продажу, зможуть продати свою власність з 1 липня, отримавши від покупця кошти винятково на банківський рахунок. 

Читайте також: Які документи треба підготувати для купівлі-продажу землі

«Мораторій на продаж с/г землі — це архаїзм для сучасного аграрного ринку. Коли не було прямого законного шляху купити землю, то наші розумники завжди винаходили окольні шляхи обійти заборону. Хто мав від цього виграти, не зрозуміло», — кажуть учасники агроринку.

Читайте також: Охочих купити землю буде більше, ніж її продавців — експерт

Більше того, земельна ділянка, утворена шляхом виділення земельної частки (паю), в юридичному та фізичному плані не відрізняється від інших ділянок, щодо яких мораторію ніколи не було. Тобто земельний пай не відрізняється від землі під ОСГ, наприклад.

«Обмежувати громадянина у праві розпоряджатись своєю землею, як і будь-яким іншим майном, — погана ідея. Що і було підтверджено рішеннями Європейського суду з прав людини, куди звертались наші ображені державою громадяни», — пише автор Телеграм-каналу Земельний партизан.

На даний момент нормативна грошова оцінка земель в Україні в залежності від регіону коливається від 28 до 33 тисяч гривень.

За прогнозами міністра аграрної політики і продовольства Романа Лещенка, ціна 1 га після запуску ринку землі зросте приблизно до 50 тисяч гривень.

Поки вільний ринок землі буде носити дещо обмежений характер: до 1 січня 2024 року купувати земельні ділянки зможуть лише фізичні особи - громадяни України і не більше 100 га в одні руки.

Лише починаючи з 2024 року на земельний ринок зможуть «зайти» юридичні особи, але для них також будуть обмеження щодо площі — вони зможуть купити тільки до 10 000 гектарів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.