Заборона на продаж землі юрособам буде продовжена — законопроєкт

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт 9341 щодо відтермінування набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Так, заборона діятиме у період протягом двох років з дня припинення або скасування воєнного стану на території України.

Про це Zemliak.com стало відомо з головного сайту ВРУ.

«Негативні наслідки воєнних дій, що до того ж тривають і сьогодні, суттєво впливають на вартість землі сільськогосподарського призначення, що ставить під сумнів можливість та доцільність зняття відповідних обмежень щодо максимальної площі земельних ділянок, що можуть набуватися у власність громадянами України, а також вільного їх продажу юридичним особам», — ідеться у пояснювальній записці. 

Згідно з чинним законом, заборонено продаж землі юридичним особам. Ця заборона діє до початку 2024 року. Але група депутатів пропонує продовжити цей термін.

Як зазначається у пояснювальній записці законопроєкту, повномасштабна військова агресія російської федерації проти України, що розпочалася 24 лютого 2022 року, призвела до значних негативних економічних та соціальних наслідків, що були особливо важкими для аграрної галузі.

Активні бойові дії на території ряду областей держави, в тому числі на сільськогосподарських угіддях, мінування територій, призвели до різкого погіршення економічного становища українських підприємств та громадян. Згідно даних Міністерства оборони України на території дев’яти областей України (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська та Черкаська) потребують обстеження та, за необхідності, розмінування близько 470 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення. Окремого дослідження потребує стан ґрунтів, які внаслідок бойових дій, детонації мін тощо забруднені важкими металами.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023.

Читайте також: 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.