Городникам нагадали, коли сіяти моркву

Для весняного посіву моркви експерти радять дотримуватись місячного календаря. Оскільки погодні умови є нестабільними, дуже важливо правильно визначитися зі термінами посіву моркви, адже від цього залежить майбутній врожай. 

За місячним календарем в  2022 році сприятливими вважаються такі дні: 

Квітень 8, 9, 15, 17, 18, 21, 22, 24-27, 29, 30.

Травень 1-4, 12-14, 21-23

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com. Календар на квітень 2022 для городу, саду та клумби.

Для роботи з посівним матеріалом моркви, важливо визначити термін дозрівання, коли планується збір врожаю. Досвідні городники визначають три види: 

  • Ранньостигла — морква, яка відноситься до ранніх сортів, рекомендується висаджувати у відкритий грунт через 14 діб після того, як зійде сніг, але тільки за умови, що середні показники температури повітря становлять не менше +6°С. Термін дозрівання у таких сортів становить близько 60 діб
  • Середньостигла — сорти, які мають середній термін дозрівання, висаджують після установки температурного режиму. Час для посіву — травень, червень. Урожай досягає повної зрілості через 90 діб і підходить для тривалого зберігання
  • Пізня висіюється на початку літа. Врожай збирають через 120 діб. Ці сорти призначені для зберігання на зиму.

«Слід враховувати і кліматичні особливості регіону. Нестійка весна, яка характерна для середньої смуги України, часто супроводжується заморозками. Це говорить про те, що в цьому регіоні моркву можна висаджувати тільки в кінці квітня», — кажуть експерти. 

Варто враховувати і той факт, що в середній смузі України річна висадка у відкритий грунт може бути здійснена в червні, коли повністю потеплішає, а осіння — в період з кінця жовтня до початку листопада. Допускається вирощування всіх сортів моркви.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.