Найбільший у Європі корівник працює в Україні

Наприкінці грудня 2021 року на Миколаївщині розпочав свою роботу сучасний корівник, що є своєрідним рекордсменом за розмірами та є найбільшим у Європі.

Він має площу 35 000 м 2 і від січня 2022 року заповнений на 100% — 2300 голів. Там розміщено всю сухостійну та передотельну групи, а також розташовано пологове відділення. 

Про це стало відомо з видання Тваринництво сьогодні.

У 2020 році було розпочато будівництво крос-корівника — найбільшого в Україні та Європі і передового за вентиляцією та комфортом. А в грудні 2021 року його запустили. 

«Ми інвестували 212 млн гривень в цей крос-корівник і 4 телятники на 250 місць кожен, тобто на 1000 голів для телят після відлучення, від 3 до 12 місяців, а також майданчик для будиночків на 800 голів», — розповів Сергій Ясевін, директор підприємства.

Актуально: Зменшити витрати, підвищити ефективність: як система штучного інтелекту на фермі допомагає в роботі.

За словами Сергія Ясевіна, унікальність коровнику в тому, що там у лежаках дуже комфортна підстилка, на забезпечення якої не йде жодного кілограма соломи, тирси чи якогось іншого додаткового матеріалу — діє принцип замкненого циклу та використовується тверда фракція гною тих самих корів.

«Зараз, коли надворі температура +33°С, у нашому корівнику — 26°С. Це завдяки встановленій на тому самому протилежному боці системі туманоутворення: коли її форсунки вмикаються, ми отримуємо стіну туману, яка потоком повітря втягується всередину приміщення й знижує температуру на 6-8°С, створюючи для тварин дуже комфортні умови», — додав Сергій Ясевін. 

Споруда називається крос-корівником, тому що повітря в ній, залежно від певної зони, рухається зі швидкістю 0,5-3 м/с і завжди в одному напрямку — поперек приміщення. З одного боку, створюється інтенсивний повітрообмін і забезпечується найкращий газовий склад повітря, тобто найменшу загазованість, з іншого — за рахунок обдування здійснюється тепловідведення від корів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.