Зменшити витрати, підвищити ефективність: як система штучного інтелекту на фермі допомагає в роботі

Смартфони, «розумна‎» техніка стали невід’ємною частиною нашого повсякдення. Тепер черга за виробництвами та аграрним сектором. Усе більше українських фермерів в цю еру прогресу схиляються до використання сучасних діджитал-технологій, що можуть суттєво спростити роботу і життя.

Одним із таких рішень може стати система штучного інтелекту — PROFEED Tech, яка допомагає підвищити ефективність роботи молочних ферм та свиноферм на 10-30%.

При цьому така система Made in Ukraine — розроблена нашими українськими співвітчизниками. І нею вже вже користуються близько 250 господарств по всій Україні, серед яких провідні українські агрохолдинги та фермерські господарства.

Система PROFEED Tech і інструменти до неї допомагають фермерам змінити підхід у приготуванні кормів для тварин та ведення господарства на фермах.

Власне, аграрії завдяки декільком приладам і смартфону отримали можливість контролювати використання кормів, збільшити надої ВРХ чи приріст ваги свиней.

PROFEED Tech: як це працює

Існують стереотипні думки, що це впровадження сучасних технологій на фермі — надто дорого, або персонал може не впоратися з технологіями. Насправді ж все не так складно. До того ж, новітнє обладнання дозволяє зменшити витрати, і в підсумку фермер отримує більше.

«Якщо взяти повністю витратну частину роботи господарства, то саме годівля — це 70% витрат господарства і тут втрачається найбільше‎»‎, — розповідає представник розробника Максим.

Наразі він захищає Батьківщину від російських загарбників, тому, зі зрозумілих причин, прізвище не називаємо. Навіть на фронті Максим переймається не лише поточними безпековими питаннями, а дивиться у майбутнє. А майбутнє України — за аграрною галуззю та IT-технологіями. 

«Якщо поставити нашу систему на тваринну молочну ферму на 500 голів, то через 3 тижні ми зможемо збільшити надій на 1 корову на 1 л молока мінімум. Далі просто математика: якщо щодня фермер братиме від кожної зі своїх 500 корів на 1 л молока більше, то за день зможе отримати додатково до 5 тис. грн. За місяць ця сума може сягнути +150 тис. грн, а за рік — +1,8 млн грн. Власне, це хороший приклад, скільки коштів фермер просто недоотримує при недосконалому управлінні годівлею тварин…», — підраховує Максим. 

На думку команди PROFEED Tech, для ефективної і прибуткової роботи ферми треба, щоб на підприємстві виконували і, головне, контролювали наступні процеси:

  • Здійснення годівлі тварин кожного дня у відповідний час (зараз цей процес складно контролювати якісно) сильно впливає на надої молока/приріст у вазі.
  • Приготування якісного корму таким чином, щоб планова частка інгредієнтів відповідала фактичній. Якщо цього не робити, корми використовуються нераціонально.
  • Приготування саме якісного корму, щоб кожен інгредієнт перемішувався стільки часу, скільки потрібно відповідно до технології. Це впливає на надої/приріст живої ваги.

«‎Продукти PROFEED Tech дають можливість ці процеси постійно (в онлайн-режимі) контролювати і як наслідок — підвищити ефективність ферм на 10-30%. Я вже не кажу про зручність у веденні обліку,  тому що ми нашу систему підлаштовуємо під кожне господарство, що дає можливість автоматично вести облік залишків продуктів та багато чого іншого. Усі ці процеси можна контролювати з будь-якого місця, де є комп’ютер і доступ до інтернету», — розповідає Максим.

‎Така система дає можливість контролювати не лише годівлю комбікормами, а й силосами.

Реальний досвід фермерів

На фермі на 500 голів ВРХ у Новоград-Волинському районі на Житомирщині завдяки системі автоматичного контролю годівлі вдалося на 2% зменшити витрати кормів та на 7% збільшити надої. Відповідно, ферма збільшила прибуток на 300 тис. грн на місяць. Загалом, скорочення витрат на корми може становити до 10%.  Господарство фактично окупило систему штучного інтелекту для власної ферми менше, ніж за 2,5 місяці.

На Черкащині в селі Чорнобай на підприємстві «АГРОКО» за допомогою системи PROFEED Tech корови двічі на день отримують ретельно розрахований корм. До того ж, цей корм перемішаний таким чином, щоб кожна тварина отримала стільки поживних речовин, скільки потрібно конкретно їй для найбільшої продуктивності.

Технолог цього господарства Сергій Січкар каже, що за допомогою системи вони можуть контролювати час змішування корму, що дає змогу рівномірно та якісно його змішувати та уникати сепарації.

«Завдяки функції «Звіти» ми можемо проконтролювати тракториста, який займався годівлею. Є планова маса інгредієнтів і фактична — скільки він загрузив у кормозмішувач. На основі цих даних ми можемо визначити, наскільки було точне та якісне завантаження при приготуванні суміші», — каже технолог.

Керуванням процесу та його контроль відбувається за допомогою смартфону. Усі дані надходять на сервер, там автоматично обробляються. Технологічній службі господарства потрібно тільки переглядати звіти та усувати виявлені похибки в процесі.

А у фермерського господарстві «Альфа», що знаходиться в с.Івашки на Харківщині, після встановлення системи PROFEED Tech через півроку надій молока збільшився на 29%. 

«Валовий надій молока на одну корову збільшився на +2,3-2,5 кг на одну корову. Покращили якість молока до класу — екстра. Система себе окупила за 1,5 місяці», — каже головний зоотехнік підприємства Микола Сусло.

Фахівець зазначає, що основними перевагами у використанні системи українських розробників є якісний, збалансований корм; економія кормів; якість молока.

Керівник діджитал систем PROFEED Tech Сергій Рижков каже: ці результати досягаються тим, що господарства почали годувати тварин в один і той же час кожного ранку, а також зменшили похибки при завантаженні інгредієнтів.

«Були такі приклади, коли ми змогли підняти кількість молока на 2 л за 2 тижні на корову», — ділиться Сергій Рижков.

Сергій Рижков, PROFEED Tech

Наразі система PROFEED Tech пристосована для використання на молочних підприємствах та свинофермах. Утім, вже триває розробка «розумних‎» систем розподілення кормів для галузі птахівництва.‎

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.