Для захисту озимих експерти радять обробити насіння комплексним протруйником

Протруєння насіння озимих є не лише загальним профілактичним заходом захисту с/г культури, але й найважливішим етапом у захисті від шкідливості хвороб на початковому рівні пророщування насіння.

В умовах осінньої посівної кампанії агросезону-2022 рекомендується для обробки посівного матеріалу зернових колосових культур комплексний інсекто-фунгіцидний протруйник Паскаль (флудиоксоніл, 50 г/л + тебуконазол, 30 г/л + азоксистробін, 20 г/л + тіаметоксам, 250 г/л).

Про це ідеться в прес релізі компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

«Це — унікальне рішення, що завдяки оптимально підібраному складу здатне контролювати максимально широкий спектр шкодочинних організмів, які можуть нашкодити насінню та сходам зернових культур»,  — коментує Олександр Мигловець, керівник агрономічного департаменту компанії  UKRAVIT.

Флудиоксоніл у його складі володіє контактною дією та інгібує процес фосфорилювання глюкози під час клітинного дихання, що призводить до порушення функціонування клітинних мембран грибів і зупиняє ріст міцелію. 

Тебуконазол — системна діюча речовина із захисними, лікувальними та викорінюючими властивостями, яка призводить до блокування біосинтезу ергостеролу, внаслідок чого поділ клітин збудника призупиняється, і він гине. 

Азоксистробін — системний, трансламінарний та захисний фунгіцид із додатковою лікувальною та викорінюючою дією, який блокує утворення спор і ріст міцелію. 

Тіаметоксам блокує нікотинові рецептори в постсинаптичній мембрані синапсу, в результаті чого припиняється передача нервового імпульсу, порушується рухома активність шкідника, що, не дозволяє йому продовжувати процес живлення. 

«Як відомо, значна частка патогенів передається через посівний матеріал. Так, за результатами досліджень, проведених в «Інституті здоров’я рослин» у 2022 році, на зразках посівного матеріалу зернових було виявлено збудників Alternaria spp., Fusarium spp.; також доволі часто зустрічалося насіння, уражене бактеріозом. Крім того, не варто забувати, що патогени можуть зберігатися у ґрунті та на пожнивних рештках і уражувати сходи, перешкоджаючи їх повноцінному росту та розвитку», — додає експерт UKRAVIT.

Також Олександр Мигловець зазначає, значною проблемою на ранніх етапах вегетації для культури є й грунтові та ранньопіслясходові шкідники: вони пошкоджують насіння та молоді проростки фізично, що в підсумку негативно відбивається на густоті посівів та на їх загальному стані. Тому, щоб попередити шкоду від цього комплексу загроз, перевагу якнайкраще віддати комплексним протруйникам, які одночасно забезпечать контроль і поширених хвороб, і ґрунтових та ранньопіслясходових шкідників. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.