На Черкащині у селян забрали пасовища для корів

Селяни з Катеринопільської громади, що на Черкащині, занепокоєні через нестачу вільних земель під пасовища для власних корів. Уже другий рік розорюється земельна ділянка між селами Пальчик та Лукавці, що довгий час була громадським пасовищем. Два села тут випасало корів — майже 200 голів.

Про це повідомляють Вісті Черкащини.

Також місцеві мешканці занепокоєні низькою закупівельною ціною на молоко. Нині селяни вимушені масово позбуватись корів.

«Тримати корову нині не просто не вигідно, а ще й собі на збиток. Хіба можна пити ту розбавлену хімію, що продають в магазині? А коштує, ніби щось путнє: 30-35 грн за 800 г! Це тоді, коли селянину платять 6 грн/л за добірне смачне якісне молоко з високою жирністю», — кажуть жителі Луківців.

Як розповідають селяни, з нового року заготівельники знизили ціну, бо дорожче купувати їм не вигідно. Інша проблема — приватизація луків. 

«Років 5 тому в Луківці було 64 корови, нині залишилось 11. В Пальчику було три череди, понад 100 корів. Зараз добре, як десяток назбирається. Люди масово здають худобу, бо нема де випасати, заготовляти сіно. Скоро взагалі без корови на селі залишимось», — скаржаться місцеві селяни.

Ще один фактор занепаду тваринництва на думку місцевих жителів — старіння сільського населення. Молодь виїжджає. Покоління, що доглядало корів, старіє.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.