Врожайність перцю залежить від форми кущів — досвід

Саме від того, як буде сформований кущ перцю, залежить майбутній урожай. Формування перцю відбувається в кілька етапів: ліквідація нижніх листя, прибирання першого квіткового бутона, усунення бічних пагонів, прищипування основних стебел (якщо це необхідно).

Про це пише Zemliak.com.

Коли перець досягне у висоту приблизно 20 см і на ньому утворюється більше 10 листків, починають розвиватися пагони першого порядку. Зазвичай їх буває не більше чотирьох. 

«У цей період необхідно буде залишити дві найпотужніших гілки, з яких потім і буде формуватися кущ перцю. Як правило, формують стебло V-подібної форми»,  — пише Zemliak.com.

Потім ці стебла почнуть утворювати вже гілки другого порядку. І саме формування цих гілок дозволяє отримувати урожай по кілька разів за сезон.

Актуально: Яєчна шкаралупа допоможе дачникам захистити врожай.

Далі у V-образного стебла треба залишити тільки сильні гілки, а інші прищипувати. Також необхідно усувати пагони і квіткові бутони, які утворюються в місцях прикріплення листя. 

«При цьому необхідно залишити по одному листочку, так як харчування самого плоду відбувається за допомогою двох листів (з основного і бічного)», — зазначили експерти. 

Бічні гілки (пагони) бажано прищипнути після утворення однієї або двох пар зав'язі. Таку спрямованість слід дотримуватися і при подальшому розвитку куща.

«Дуже важливо на початковому етапі прибрати перший квітковий бутон (його ще називають коронним), так як плід, який утворюється між стеблами, виробляє таку речовину, як інгібітор. Саме воно пригнічує розвиток і подальше зростання наступних зав'язей», — зазначили експерти. 

Для прискорення дозрівання плодів рекомендується видалити верхівки пагонів і залишити тільки зав'язі. Робити це потрібно не пізніше, ніж за три тижні до закінчення періоду вегетації (росту) рослини. Квітки і бутони, листя і порожні зав'язі, які ростуть нижче основного стебла, рекомендується видаляти один раз в тиждень. Також періодично видаляйте погані жовте листя і пагони.

Читайте також: 

(с) Тетяна КунденкоZemliak.com2022

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.