Селянин на Тернопільщині вирощує 20 тисяч кущів кали

Мешканець села Підгайчики Теребовлянської громади на Тернопільщині Василь Романчак біля хати вирощує майже 20 тисяч кущів кали, пише «Свобода плюс Тернопільщина».

«Я завжди любив квіти, але кали – то щось особливе. Розпочалося усе, не повірите, з двох невеличких цибулин. Якось на ринку в Теребовлі чоловік продавав квіти, серед них у вазоні я побачив кали. Стояв тоді мов зачарований. Спершу купив дві цибулини, а за деякий час — ще кілька. Потім їх розмножив, і ось результат моєї праці — цілий город. Щоправда, деколи купую цибулини нових сортів. Так би мовити, поповнюю колекцію», — каже Василь Романчак.

Цій справі пан Василь присвятив 14 років. Плантація під калами складає 8 соток. Господар має 8 сортів цієї квітки. Вони різних кольорів: і жовті, і бордові, і білі, і помаранчеві, і навіть чорні (це сорт «Одеса» – авт.). Пік їхнього цвітіння — у липні. Триватиме воно до початку серпня.

«Загалом кали невибагливі. Однак цього року погода для них несприятлива – то дощі, то сильна спека. Кілька кущів змила злива, довелося досаджувати. Ці квіти не дуже світлолюбні, а в мене город з сонячного боку, то це не зовсім добре для них. А спека їм шкодить. Щоб кали росли й мали гарні квітконоси, організував систему поливу. Основне, що до них не чіпляються шкідники. Чого не скажеш про інші квіти. Час від часу просапую ґрунт, підливаю їх, і ось увесь догляд», — зауважує Василь Романчак.

Часто свої квіти Василь Романчак дарує друзям та знайомим. Каже, що хоче й з іншими ділитися їхньою красою. І додає, якщо кали часто підрізати й міняти воду, то вони можуть простояти у вазі півтора місяця.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.