Чорної ніжки у перцю позбавить мідний купорос — досвід

Чорна ніжка — найбільш поширена і небезпечна хвороба розсади солодкого перцю, лікувати яку дуже складно. Завжди вражає розсаду при підвищеній вологості грунту. Якщо вологість нормальна, чорна ніжка з’являється рідко.

Для боротьби з хворобою використовують мідний купорос — 1 ч.л. купоросу змішують зі склянкою деревної золи. 

Отриманим порошком присипають землю навколо саджанців. Але цей метод підходить тільки для дорослої розсади, пише Zemliak.com.

«Для обробки пагонів застосовують содовий розчин, приготовлений у співвідношенні 1 ч.л. порошку на 0,5 л. води. Отриманою сумішшю обприскуються саджанці і верхній шар грунту», — кажуть експерти. 

Настій з цибулі також буде корисним проти чорної ніжки — 1 стакан лушпиння заливають 1 л. окропу і залишають на добу для настоювання. Настій змішують з горілкою в пропорції 10: 1 і обприскують розсаду двічі через кожні 7 днів. 

По темі: Городникам нагадали, коли робити пікіровку перцю.

«Деревна зола — 2 склянки речовини розчиняють в 1 л окропу, настоюють протягом 6 годин. Перед поливом уражених рослин настій розводять 10 літрами води»,  — додали експерти. 

Чорна ніжка вражає розсаду перцю з моменту появи сім’ядольних листочків і до 3-4 справжніх листків. Чорна ніжка з’являється і при прямому посіві в грунт. Може вражати здорові рослини після пікіровки. Шкоду залежить від віку розсади: сходи до 3-4 справжніх листків гинуть, в більш старшому віці рослина не гине, але буде сильно відставати в рості. Таку розсаду лікувати марно, її забраковують.

Збудником є патогенний гриб, що мешкає в грунті. Зимують спори, що зберігаються на рослинних рештках і в грунті. Широко поширюється при використанні під розсаду землі з теплиці. У теплицях і парниках патоген харчується залишками рослин, але в малому обсязі розсадної ємності йому не вистачає живлення, і він переключається на розсаду.

Завжди вражає розсаду при підвищеній вологості грунту. Якщо вологість нормальна, чорна ніжка з’являється рідко.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.