Українці мають узаконити сертифікати на землю до 2025 року

Власникам сертифікатів на земельну частку (пай) необхідно оформити право власності до 1 січня 2025 року. Такі вимоги передбачені статтею 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

Про це інформують юристи Безоплатної правової допомоги.

Сертифікат на земельну частку (пай) засвідчує право власника на отримання земельної ділянки та містить дані про її вартість та площу в умовних кадастрових гектарах.

«Сертифікат на земельну частку (пай) не є підтвердженням права власності на саму ділянку й не встановлює її меж. Саме оформлення у власність земельної частки (паю) передбачає заміну сертифіката про право на таку земельну частку на витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на земельну ділянку», — кажуть правники.

Така земельна ділянка після оформлення вказаних документів матиме чітко визначені межі в натурі (на місцевості), а власник матиме повне право на володіння, користування та розпорядження своїм майном.

По темі: Які документи мають бути в мене як у власника земельної ділянки.

Якщо у Вас є сертифікат на земельну частку (пай), але Ви не встигнете оформити право власності на земельну ділянку до 1 січня 2025 року, або межі земельної частки (паю) не будуть виділені в натурі (на місцевості), ваші  частки (паї) будуть вважатися невитребуваними.

Невитребувана земельна частка (пай) за рішенням відповідного органу місцевого самоврядування й на підставі рішення суду буде передана у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.