Селянам компенсують простій сільгоспземель через бойові дії

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону № 9085, яким пропонуються зміни до Земельного кодексу для встановлення можливості відшкодування збитків власникам та користувачам землі, заподіяних внаслідок тимчасового зайняття земельних ділянок сільськогосподарського призначення для потреб національної безпеки і оборони.

Для можливості відшкодування збитків комісії мають попереднього надати таким земельним ділянкам статус тимчасово зайнятих.

Про це ідеться у пояснювальній записці законопроєкту.

«Метою законопроекту є створення передумов для вирішення питань відшкодування збитків власникам та користувачам земельних ділянок, пов’язаних з використанням в інтересах оборони держави земельних ділянок сільськогосподарського призначення, а також у випадку створення на території населених пунктів військово-цивільних адміністрацій, військових адміністрацій в умовах дії особливого періоду та воєнного стану», — ідеться у документі. 

Для цього Київською та Севастопольською міськими, районними державними адміністраціями, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, та військовоцивільними адміністраціями, військовими адміністраціями будуть створюватися комісії для відшкодування відповідних збитків. Комісії також визначатимуть розмір збитків.

Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам встановлюється Кабінетом Міністрів України. Він має включати положення про механізм визначення критеріїв оцінки збитків, джерела фінансування та порядок відшкодування.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.