Договір сервітуту з міською владою не оподатковується — ДПС

У суб’єкта господарювання, який уклав із місцевою владою договір земельного сервітуту як на платній, так і на безоплатній основі, не вбачається підстав для сплати земельного податку.

Про це інформує Державна податкова служба України.

Право земельного сервітуту  це право власника або землекористувача земельної ділянки чи іншої заінтересованої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою.

ПКУ не містить норм податкового регулювання відносин у частині реалізації принципу платності користування землею за договорами земельного сервітуту.

«Встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, прав володіння, користування та розпорядження нею. У разі укладення договору земельного сервітуту власник земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, має право вимагати від осіб, в інтересах яких встановлено земельний сервітут, плату за його встановлення, а також має право на відшкодування збитків, завданих встановленням земельного сервітуту», — кажуть експерти.

Таким чином, у суб’єкта господарювання, який уклав з органом місцевого самоврядування (органом виконавчої влади) договір земельного сервітуту як на платній, так і безоплатній основі, не вбачається підстав для виникнення у порядку, визначеному положеннями, податкових зобов’язань із плати за землю за земельні ділянки (їх частини), щодо яких встановлено земельний сервітут на користь таких суб’єктів.

Сторони договору земельного сервітуту можуть встановити розмір плати, який норми ПКУ не регулюють. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.