Українцям можуть повернути право безоплатної приватизації землі

В Україні можуть зняти заборону на безоплатну приватизацію землі, але дозволять її не всім громадянам, а лише певному колу осіб. Йдеться про ВПО, а також про громадян, які втратили своє житло через війну.

Відповідний законопроект №8366 вже зареєстровано у Верховній Раді.

Про це ідеться в пояснювальній записці законопроекту.

«Варто відновити законодавчо заблоковане на період війни право на приватизацію земельних ділянок для громадян, які є внутрішньо переміщеними особами та/або тих, які втратили житло для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд»,  — ідеться у документі.

До війни кожен повнолітній українець мав право на безоплатну приватизацію землі, що належить до державної чи комунальної власності. Природно, приватизувати безкоштовно можна було скільки кому заманеться, лише ділянки з чітко позначеними максимальними нормами залежно від цільового призначення.

Зокрема, згідно із 121 статтею Земельного кодексу України, громадяни України мають право на безоплатну приватизацію таких ділянок землі:

  • для ведення фермерського господарства — у розмірі земельного паю, визначеного для членів сільгосппідприємства в даній місцевості, де людина має намір зайнятися фермерством
  • для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га
  • для ведення садівництва — не більше 0,12 га
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, у селищах — не більше 0,15 гектара, у містах — не більше 0,10 гектара;для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 га
  • для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 га.

Зазначається, із початком війни безоплатну приватизацію землі тимчасово заборонили.Багато українців через війну втратили житло. У когось воно зруйноване або сильно пошкоджене, а хтось просто залишив свій будинок на тимчасово окупованій території і хотів би розпочати нове життя далеко від окупації та лінії фронту.

Тому автори законопроекту пропонують відновити право на безоплатну приватизацію землі для таких категорій громадян, щоб вони могли влаштуватися у новому регіоні та навіть, можливо, розпочати свою справу.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.