На відновлення медицини в Україні потрібно 6 млрд доларів США

Для відновлення медичної інфраструктури, МОЗ розробило План відновлення з 3 блоків. Усі вони націлені на покращення та відновлення роботи медичних закладів, що зазнали руйнувань від російської агресії.

Загальні потреби для відновлення медичної інфраструктури вже оцінюються у 6,4 мільярда доларів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

Найбільших руйнувань зазнала медична інфраструктура на територіях 5 областей: Донецької, Харківської, Миколаївської, Чернігівської та Київської. Наразі при МОЗ створено проектний офіс із відновлення системи охорони здоровʼя. Його основна мета — підтримувати та координувати впровадження реформи та заходів із відновлення.

В основу блоків експерти зазклали: 

  • Перший інтегрований у військові реалії та стосується забезпечення медичної допомоги, відновлення медичних послуг на деокупованих територіях. Сюди включено моніторинг пошкодженої інфраструктури та розробку подальших планів для відновлення.
  • Другий блок — це безпосередньо відновлення медичної інфраструктури, яка пошкоджена або зруйнована окупантами. На цьому етапі відбуватиметься не лише відбудова медичних закладів, а й посилення реабілітаційних послуг, надання послуг з охорони психічного здоровʼя, гармонізація законодавства з ЄС тощо.
  • Третій блок передбачатиме модернізацію медичної системи відповідно до кращих світових практик. У цей етап закладено підвищення якості медичної допомоги та розвиток кадрового потенціалу.

«Аби відновити загалом систему охорони здоровʼя до кращих європейських практик необхідна сума у понад 15 мільярдів доларів. Однак, попри щоденні обстріли та виклики, з якими стикається медична система, Україна, за допомогою міжнародних партнерів, вже працює над відновленням медичної інфраструктури від наслідків війни», — повідомили в міністерстві.

Також наразі залишається складною ситуація з медичною інфраструктурою у Луганській області. Україна фактично не має доступу до медичних закладів на цій території та не може повноцінно оцінити ступінь руйнувань.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.