Ринок землі вже приніс громадам мільярд гривень

За майже півтора року функціонування електронних земельних аукціонів, які стартували в рамках земельної реформи, вже вдалося залучити до бюджетів різних рівнів 1 млрд грн. 

Із них 248 млн грн надійшли від оренди ділянок, 767 млн грн — від продажу приватних с/г ділянок та комунальної чи державної землі, але не сільськогосподарського призначення. 

Про це інформує пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За час функціонування нового формату земельних торгів, через онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі, в них взяли участь 5,5 тис. учасників по всій Україні. Як результат: маємо 3 тис. успішно проведених аукціонів із продажу чи здачі в оренду земель. Ще 467 торгів перебувають на етапі укладення угод та можуть принести дохід у понад 400 млн грн. 

«Понад тисяча організаторів завдяки електронним аукціонам змогла ефективніше управляти своїм майном. Левова частка землі на е-аукціонах — це оренда комунальних ділянок. Завдяки цьому громади змогли отримати у свої бюджети додаткові доходи», — зазначив СЕО Прозорро.Продажі Сергій Бут. 

Станом на кінець березня 2023 року в системі оголошено понад 1,5 тисячі земельних торгів. Загальна стартова вартість цих торгів — майже 480 млн грн. Площа ділянок становить понад 34 тис. га.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.