Юристи нагадали порядок стягнення збитків за самозахоплення землі

Обов’язок сплатити матеріальну шкоду постає лише після встановлення факту самовільного зайняття земельної ділянки і не є самостійною вимогою в судовому порядку.  Потрібно оскаржити не розмір матеріальної шкоди завданої таким самовільним зайняттям, а сам факт самовільного зайняття.

Про це кажуть юристи Безоплатної правової допомоги, пише Zemliak.com.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу у разі їх порушення. Одним зі способів захисту цивільних прав та інтересів є відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди.

«Відповідно до статті 157 ЗК України відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам здійснюють всі особи та ОМС, діяльність яких обмежує права власників і землекористувачів або погіршує якість земель, розташованих у зоні їх впливу, в тому числі внаслідок хімічного і радіоактивного забруднення території, засмічення промисловими, побутовими та іншими відходами і стічними водами. Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам встановлюється Кабінетом Міністрів України», — зазначили правники. 

Розрахунок розміру шкоди, заподіяної державі, територіальним громадам внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, псування земель, порушення режиму, нормативів і правил їх використання, здійснюється Держекоінспекцією та її територіальними органами або Держгеокадастром та його територіальними органами, а розміру шкоди, заподіяної юридичним особам та громадянам — територіальними органами Держгеокадастру.

За самовільне зайняття земельної ділянки, залежно від розміру вчиненої шкоди, передбачено:

Адміністративна відповідальність — ст. 533 Кодексу України про адміністративні правопорушення (накладення штрафу на громадян від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.)

Кримінальна відповідальність — ст.. 1971 Кримінального кодексу України, встановлене кримінальне покарання у вигляді штрафу від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  або арешт на строк до 6 місяців. 

Самовільне зайняття земельної ділянки — це будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.