Тритікале допоможе забезпечити високі надої

Навесні фермери починають заготівлю кормів для худоби. Так, щоб забезпечити високі надої та утримати ціну на молоко, фахівці радять вирощувати тритікале.

Про це зазначили експерти Сімейних молочних ферм.

Власники ферм, які хочуть отримати високі надої і низьку собівартість молока зараз мають можливість підготувати гарну кормову базу, до якої належить і тритікале.

«Тритікале — штучно створений селекціонерами гібрид жита та пшениці. В Україні поширені в основному озимі форми (2-річні). Рослини тритікале сильно кущаться, мають високу морозостійкість (більшу ніж в пшениці), стійкі до грибкових та вірусних захворювань, мать високий вміст білку в зерні та менш вимогливі до родючості ґрунтів, оскільки їхня коренева система дуже фізіологічно активна. Вирощується як продовольча і зернофуражна культура», — кажуть експерти. 

За рахунок пізніх термінів колосіння зелену масу тритікале використовують для годування тварин в період між збиранням озимини і багаторічників.

«У ході спостережень з'ясувалося, що заміна 40% сухого корму фуражем тритікале у свиней дає приріст живої маси до 20%, у ВРХ — до 17%», — кажуть експерти.

У вирощуванні тритікале нічим не відрізняється від пшениці чи жита. Але щоб культура дала максимальний урожай, важливо знати і враховувати ряд нюансів:

  • сіяти тритікале краще на чорноземі. Але також культура родить непогано на торф'яному та піщаному ґрунті
  • кращими попередниками для нього є горох, багаторічна рослина, кукурудза і ранні сорти картоплі
  • тритікале стійке до морозів. Воно витримує до -20°С  легко, тому озимі посіви гинуть меншою мірою, ніж пшениця
  • за рахунок мичкуватої середньозаглибленої кореневої системи рослина нормально переносить сильні зливи і вітер
  • до посіву рекомендується внести 150 кг/га нітроамофоски, а навесні годувати азотом. Органіку вносять у кількості 20-25 т і 35-40 т на гектар чорнозему і нечорноземного ґрунту відповідно
  • норма висіву варіюється в залежності від клімату. Для зони Полісся норма  — 150–200 кг/га, для лісостепової — 200-250, а в степовій — до 250 кг/га. На зелену масу норму збільшують до 300 кг
  • глибина посіву озимих видів тритікале — 5-12 см в залежності від вологості ґрунту.

Раніше Zemliak.com повідомляв, станом на 1 листопада 2022 статистика нарахувала 354 підприємства, пов’язаних з діяльністю «переробки молока, виробництва масла та сирів», що на 43 підприємства менше (-11%), ніж на 1 листопада 2021 року. 

Для порівняння, кількість підприємств в Україні, які можна впевнено назвати «молочний завод», не більше 100.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.