Ферма на Харківщині втратила понад 2 тисячі голів худоби

Внаслідок окупації та піврічних обстрілів села Гусарівка на Харківщині на фермі з трьох тисяч лишилось 225 телят. Паралельно із цим ремонтують пошкоджені приміщення ферми та відновлюють господарство, пише Суспільне.

До початку повномасштабної війни на фермі за день збирали до 13 тонн молока, нині надоюють по 400 літрів.

Рік тому, на початку березня, росіяни окупували село та зайшли на ферму. Тоді годувати тварин доводилось під обстрілами.

«Телята пройшли голодування. Деякий час ми не могли зайти на ферму та їх погодувати. Худоба два-три тижні стояла голодною. Дуже багато худоби витягли, померла з голоду. Частина була пораненою, трохи вивезли», — згадує розповідає головний зоотехнік Сергій Воробйов.

На фермі для телят відремонтували два приміщення — вони були пошкоджені під час обстрілів.

«Худі, малі телята. Ті, які народжувалися, вони не пили молока, зовсім нічого. Виснажені всі. Зараз потрохи ми всіх витягуємо», — розказує завідувачка ферми Юлія Корнієнко.

До бойових дій на підприємстві працювали 50 людей. Нині кількість працівників скоротилась до 14. Щодня працівники витягали по 20-30 загиблих та поранених тварин.

«У нас залишилось 225 голів, з них всього 26 корів. З цих корів десятьох нам подарувала Бугаївка Ізюмського району. А так би у нас було 16 корів», — каже Сергій Воробйов.

Сіно на фермі згоріло, сто тонн кукурудзи згнило. Нині корм для худоби доводиться купувати. 

«Сіна в нас трохи є, зерна в нас трошки є. Дуже багато проблем з кормами. Намагаємося виживати. Директор бігає, десь у борг просить, десь купуємо», — кажуть на фермі.

На фермі планують збільшити дійне стадо. За словами Сергія, звертатись за допомогою будуть до сусідніх господарств.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.