Сіяти огірки на розсаду варто в квітні — досвід

Терміни посіву залежать від часу пересадки розсади на ділянку, що визначається погодними умовами та станом рослин. Розсаду висаджують на грядку, коли грунт прогріється до +15°С. Оптимальними термінами стане кінець травня — початок червня. 

Сіянці готові до посадки через 3 тижні після посіву в контейнер, адже вирощування культури в домашніх умовах понад місяць призведе до зниження врожайності. А тому сіяти огірки на розсаду краще у другій декаді квітня чи на початку травня.

Про це пише Світ рослин.

Перед посадкою слід відсортувати порожнє та деформоване насіння. Для цього посівний матеріал опускають у слабосолоний розчин на 10 хвилин, після чого міцне насіння опуститься на дно, а дефектне спливе. 

«Зазначається, що такі маніпуляції з інкрустованим, дражованим і обробленим насінням не проводять, тому що таким чином з нього змивається інкрустація разом з пестицидами і вони стають беззахисними до захворювань і шкідників», — радять експерти. 

Таке насіння вже найвищої якості, відібране і з відсутністю браку.

Для посадки рекомендується вибирати індивідуальні ємності, які дозволять не проводити пікірування. Тонка коренева система погано переносить пересадку. Хорошим варіантом стануть окремі торф'яні склянки або таблетки. Також можна використовувати картонні чи пластикові ємності. Тару наповнюють спеціальним грунтом для розсади. У кожну ємність викладають по 1-2 насінини на глибину до 1,5-2 см. Посіви поливаються теплою водою за допомогою пульверизатора.

«Проросле насіння слід висаджувати з особливою обережністю, адже крихкі паростки можуть легко пошкодитися. Для цього в грунті за допомогою олівця робиться ямочка, куди укладається насіння», — зазначили експерти. 

Якщо використовуються торф'яні таблетки, посадка проводиться так:

  • торф'яні таблетки поміщають у ємність та заливають теплою водою
  • коли таблетки набубнявіють і стануть стовпчиком, їх переносять на піддон.

Насіння огірків розміщують у невеликому заглибленні на таблетці, або додатково проштовхують зубочисткою при необхідності.

«Посіви накривають плівкою або пластиковою кришкою та ставлять у тепле місце до появи сходів. Якщо вирощується одразу кілька сортів, слід встановити таблички або наклейки із зазначенням назви. Що особливо важливо при вирощуванні нових сортів чи рідкісних гібридів»,  — додали експерти. 

З появою сходів контейнер необхідно переставити на сонячне, захищене від протягів місце. Поливати розсаду слід шляхом обприскування, адже сильний струмінь може розмити грунт.

Досвідні городни також зазначають, якщо в одній склянці проклюнулося два насіння, слабку рослину необхідно зрізати гострим ножем над рівнем грунту. Висмикувати не можна, адже може постраждати коренева система другої рослини.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.