Для розсади помідорів можна приготувати власний грунт

Для отримання високих врожаїв помідорів потрібна хороша міцна розсада. Щоб виростити здорову розсаду, багато залежить від правильного вибору ґрунтової суміші.

Найпростіший і оптимальний склад ґрунтової суміші для томатів: змішати 2 частини торфу, 1 частину городньої землі, 1 частину перегною або компосту і 0,5 частини піску, пише Zemliak.com.

«Для посіву помідорів на розсаду можна купити спеціальний (для томатів) або універсальний родючий ґрунт в магазині. Досвідчені городники вважають за краще готувати ґрунтові суміші для розсади томатів самостійно, це гарантує їх якість і обходиться набагато дешевше», — кажуть городники.

Основні складові земляної суміші: дернова або городня земля, некислий торф (рН 6,5), пісок (бажано річковий або промитий), перегній або просіяний зрілий компост, просіяна деревна зола (або доломітове борошно). 

«Городню землю потрібно брати з тих грядок, де в попереднє літо не росли пасльонові культури (помідори, перець, баклажани або картопля)», — кажуть городники.

Актуально: Місячний посівний календар на січень 2024

У різні періоди розвитку розсади склад ґрунтової суміші необхідно коригувати. Коли готують ґрунт для посіву насіння на розсаду, то додають в нього трохи більше піску і менше перегною. Суміш для посіву томатів обов’язково просівають і знезаражують. 

«Найкращий ефект дає пропарювання в пароварці, при якому гинуть не лише хвороботворні бактерії і спори грибів, а й насіння бур’янів. Пропарювати земельну суміш бажано за 7-10 днів до посіву, щоб в ґрунті відновилася життєдіяльність корисних бактерій», — додали городники.

Торф, зазвичай, має більш високу кислотність, тому на відро отриманої суміші додають 1 склянку деревної золи або 3-4 ст. л. доломітового борошна. Крім цього, в суміш додається 10 г сечовини, 30-40 г суперфосфату і 10-15 г калійного добрива. Ці добрива можна замінити комплексним добривом, в якому міститься більше фосфору і калію, і менше азоту.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.