Місячний посівний календар на січень 2024

Незважаючи на зимовий мороз і обмежену кількість світла, січень є відповідним періодом для посіву різних декоративних рослин, ягідних і овочевих культур. Щоб збільшити ефективність розвитку розсади, рекомендується сіяти насіння з урахуванням фази Місяця. Для визначення оптимальних термінів посвів можна використовувати місячний посівний календар на січень 2024.

Рослини для вирощування в січні

Вибір рослин для вирощування саджанців у січні залежить від кліматичних характеристик регіону. Наше літо не завжди дозволяє посадити рослини безпосередньо у відкритому ґрунті, тому вирощування саджанців у парникових або домашніх умовах стає необхідністю.

Які квіти садять на розсаду в січні

Взимку можна робити розсаду з квітів, які належать до низки груп. Йдеться про такі культури:

1. Квіти, які вимагають тривалої стратифікації (насіння має довго зберігатися при певній температурі, щоб воно швидше проросло). Стратифікувати квіти радять при температурі +3...+5 градусів.

2. Рослини, які довго розвиваються на початкових етапах (наприклад, пеларгонія, еустома, діхондра, гербера, калібрахоа, бакопа, петунія, геліотроп, гацанія, флокс).
Квіти, які сіються для подальшого зберігання.

3. Дворічні (цвітуть на другий рік, а якщо їх посіяти рано, то можуть зацвісти і в перший рік після висадки).

Квіти на розсаду в січні можна посіяти дуже різні. Зокрема, до першої групи належить лаванда, аквілегія, вербена, дельфініум, клематіс (можна посіяти в кінці грудня), птілотус джой, меконопсис, примула і тирлич.

У січні рекомендується сіяти лише певні культури через труднощі забезпечення оптимальних умов. До них належать: гвоздика, пансії, маргаритка. Їх утворення бутона випереджає середні природні терміни.

Серед інших культур, які можна посіяти в січні: бегонія, лобелія, гербера, вербена, геліотроп, бальзамін, петунія тощо. У цих видів рослин утворення бутона зустрічається занадто пізно, і коли посів у відкритому ґрунті, вони не встигають зацвісти.

Як сіяти петунію на розсаду

Також у січні проводиться посіву ремонтної полуниці для отримання стиглих ягід до кінця літнього періоду.

Овочеві культури, які підходять для посіву в січні: гостра та листова зелень, селера, цибуля, редька, баклажани, перець, помідори.

Фази Місяця в січні 2024 року

Дні молодого місяця та повного місяця вважаються несприятливими для всіх видів культур та посадки. Молодий місяць має особливо сильний негативний ефект, тому не рекомендується займатися роботою з рослинами протягом трьох днів: за день до молодого місяця, в день молодого місяця та на день після нього.

  • 1-10 січня — Місяць знаходиться у фазі спадання;

  • 11 січня — Молодий місяць;

  • 12-24 січня — Місяць знаходиться у фазі зростання;

  • 25 січня — Повний Місяць;

  • 26-31 січня — Місяць знаходиться у фазі спадання.

Сприятливі дні для посадки в січні 2024 року

Якщо вам цікаво, коли в січні краще сіяти на розсаду помідори, перець і баклажани, то слід врахувати найбільш сприятливі дати для цієї справи.

Помідори: 6, 7, 14, 15, 19, 20, 27, 24;

Перець: 6, 7, 14, 15, 19, 20, 27 24;

Баклажани: 6, 7, 14, 15, 19, 20, 27, 24;

Кореневі культури: H, 4, 5, 6, 7.14, 15, 19, 20, 2Z, 24, 31;

Зелень: 6, 7.14, 15, 19, 20, 27, 24;

Цибуля на перо: 3, 4, 5, 6, 7, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 23, 24, 30, 31;

Однорічні квіти: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 14, 15, 2z, 24, 28, 29, 30, 31;

Багаторічні квіти: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 14, 15, 19, 20, 2Z, 24, 28, 29, 30, 31;

Бульбні та цибулині квіти: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 14, 15, 19, 20, 28, 29, 30, 31.

Важливі роботи в саду, клумбі та на городі в січні

У саду та на городі в цей час роьоти небагато. Однак важливо оцінити сніговий покрив на вашій присадибній ділянці. Перш за все, очистіть свій шлях: краще кинути сніг із доріжок і стежок на рослини, якщо його недостатньо, або в безпечному місці, щоб нічого не ламалося при ущільненні. Окрім доріжок, ми рекомендуємо очистити теплицю та кинути сніг на рядки. Довгоочікувана волога буде важлива навесні.

Але про те, що ми не повинні забувати, — це те, що сніг може бути надзвичайно небезпечним для ваших рослин. Особливо в відлизі. Мокрий сніг з гілок повинен бути скинутий. Вони не сталі, вони зламаються!

Захищати від гризунів і сонця

Ще одна небезпека для чагарників, особливо дерев  це відтавання. Що клімат тепліший, тому відлига починається раніше. Небезпеки тут, загалом, є дві.

Перші та очевидні — так звані морозобоїни. Рослини радіють потеплінням сонця і повністю забувають, що ночі все ще морозні. Так утворюються тріщини кори і опіки. Білий матеріал врятує рослини від морозу, якщо ним обернути стовбури дерев, якщо восени не встигли. З того ж матеріалу ви можете побудувати укриття або щити для чагарників та хвойних. Для останнього це не буде зайвим із світловідбиваючими матеріалами.

Але відтавання, замінюючи морози, несуть ще одну небезпеку. У таких умовах сипучий сніг перетворюється на стабільну купу, і це безпосередньо запрошення для різних гризунів, щоб насолодитися кори над рівнем прив'язки. Тому ми додатково захищаємо рослини.

До речі, перебуваючи в морозному саду, ви можете вирізати молоді гілочки з фруктів для цілющих настоянок і чаїв. Вам потрібно вибрати лише ті, що в майбутньому заважатимуть здоров’ю дерева.

Підготовка до сівби

Крок за кроком ми знову запустимо цей маховик з великим задоволенням. По -перше, ми визначаємо, що і де плануємо посадити. Ми готуємо все необхідне і купуємо те, що бракує. Зараз — ще не сезон і вибір є.

Перші насіння для стратифікації можна закласти вже в першу декаду січня. Це актуально для таких квітів: клематис, гіркота, дельфініум, примули, ранні цибулинні.

Для ягідників уже варто сіяти садову полуницю. Вона давно проростає та розвивається. Ну, звичайно, мікрозелень. Весняний дефіцит вітамінів нікого не шкодує!

Вішаємо годівниці для птахів

Якщо ви досі не зробили своїми руками або не придбали годівнику для птахів у свій сад чи на ділянку, то саме час це зробити.

Дивіться також Годівничка для птахів своїми руками: 10 простих способів

Годівниця для птахів

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.