На Тернопільщині селяни власним коштом відновили двохсотлітню церкву

У селі Надрічне на Тернопільщині відновили дерев’яну церкву XVІІІ століття. Ремонтні роботи тривали впродовж 2021-2023 років.

Кошти на відновлення святині збирали всім селом.

Про це повідомляє Тернопільський обласний центр охорони пам'яток культурної спадщини.

«Церква святого Миколая більше 20 років була недіючою, бо в селі у 2000 році було побудовано нову церкву. У подібних ситуаціях старі церкви часто занепадають, але у Надрічному цього не допустили. В старій церкві св. Миколая почали здійснювати заупокійні богослужіння. Своєчасно було виявлено, що стара покрівля в деяких місцях починає протікати і руйнуються дерев’яні конструкції. Тому виникла потреба захисту святині», — йдеться в повідомленні.

Проведено заміну прогнилих дощок і пофарбовано фасад. Барабан головного купола, який був оббитий бляхою, тепер має нове дерев’яне покриття (виготовлене на Прикарпатті) і виглядає як давній зрубний. Разом з тим замінено новими старі хрестоподібні вікна. Малі бані були в незадовільному стані, тому їх замінили, зберігаючи первісні форми. 

На усіх банях збережені автентичні хрести. Виготовлено нові підпірні стовпці, на яких тримається піддашшя. Важливо, що дерев’яні вікна не замінено металопластиковими. Вікна і двері пофарбовано жовтим кольором, який краще гармонує з фасадом, на відміну від попереднього, синього.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.